– Min bästa bedömning just nu är att ett 70-tal kontor blir av med manuell kontanthantering under hösten, säger Michael Green, chef för Handelsbanken Sverige.
Det är ingen besparingsåtgärd och det blir inga personalnedskärningar, enligt Green. Personal kommer dock att flyttas, för att koncentrera resurser till kontor som behåller kontanthanteringen.
Allvarligt läge
Enligt Green är åtgärden ”en kraftsamling” för att klara av Riksbankens nyligen påbörjade sedelbyte, som dramatiskt ökat volymen kontantärenden. Han beskriver läget som allvarligt, där det redan har uppstått tumult i trängda lägen flera gånger.
– Jag får rapporter dagligen om att det är en väldigt ansträngd situation på ett antal av våra kontor. Vi har på flera hålla tvingats ta in säkerhetsvakter för att klara att hantera detta, säger han.
Inför hösten har Handelsbanken varit den sista av de fyra svenska storbankerna som fortsatt att ta emot kontanter på alla sina kontor i landet.
– Och även efter detta har vi fler kontor med personlig kontanthantering än vad alla andra banker har tillsammans, säger Green.
Bankens framträdande position när det gäller kontanthantering har medfört att kunder från de andra tre bankerna – Nordea, SEB och Swedbank – ofta använder sig av Handelsbanken när de ska hantera kontanter.
– Med skärpta lagar mot penningtvätt och terrorfinansiering blir varje sådant här ärende komplicerat. Det går ju bra med kunder vi känner, men det blir väldigt ansträngt när man inte känner kunderna och det rör sig om stora belopp, säger Green.
Varsamt i glesbygd
Besluten om vilka bankkontor som berörs fattas regionalt och lokalt. Green beklagar att besluten kommer att medföra att en del kunder framöver måste resa längre för att få kontantärenden lösta.
– Vi är ledsna för det, men vi gör det för att på ett så säkert och bra sätt som möjligt fortsätta hantera våra kunders kontanter.
Ambitionen är att gå mer varsamt fram i glesbygden än i storstäderna, där det är enklare för bankens kunder att välja ett annat kontor.
Sedlar och mynt för 75 miljarder ska bytas ut
Sedelbytet som Handelsbanken hänvisar till inleddes i oktober och ska pågå till sommaren 2017. Projektet innebär att sedlar för 72 miljarder och mynt för 5 miljarder kronor ska bytas ut. Riksbanken räknar med att 90-95 procent av de utgående sedlarna och omkring 50 procent av mynten kommer att bytas in mot nya.
Handelsbanken fick i maj i år en anmärkning av Finansinspektionen för brister i hur banken följt reglerna för penningtvätt, med en straffavgift på 35 miljoner kronor. Även konkurrenten Nordea fick en anmärkning, fast med en högre straffavgift på 50 miljoner kronor.
Enligt Handelsbankens ledning har beslutet att under hösten ta bort manuell hantering av kontanter från ett antal kontor ingen direkt koppling till FI-sanktionerna.