I den nationella vindkraftsstrategin pekas Dalarna ut som ett län som behöver bygga ut vindkraften rejält för att kunna bidra till omställningen i elproduktionen. Samtidigt har flera dala-kommuner daterade vindbruksplaner, vilket har lett till att man i till exempel Hedemora sagt nej till vindkraftsetableringar tills vidare.
Ny teknik och forskning
Smedjebackens kommun har en vindbruksplan från 2018 som man nu har tagit fram ett uppdaterat förslag på. Revideringen görs bland annat för att vindbruksplanen ska hänga med den tekniska utvecklingen som skett inom vindkraftsbranschen.
– Framförallt har verken blivit mycket större och även själva rotorbladen har blivit större. Men det handlar också om att uppdatera planen mot ny forskning som kommit, om buller till exempel, säger Gunilla Skoog, kommunens miljö- och byggchef.
Områden borttagna
Man har också sett över vilka områden som kommunen ska peka ut som lämpliga respektive mindre lämpliga för etableringar. I det nya förslaget har två områden plockats bort som lämpliga, det ena är Gräsberget som istället pekas ut som ett mindre lämpligt område (hör mer om varför i videon). Det andra är Bromsberget, men där har kommunen valt att bara ta bort området som lämpligt, inte att peka ut det som mindre lämpligt.
– Vi ser att det krävs mer utredning på området och det kan exploatörerna sköta bäst tycker vi, säger Gunilla Skoog.
Det reviderade förslaget till ny vindbruksplan är nu ute på samråd och grannkommuner, organisationer och kommuninvånare har på sig till och med sista januari 2022 att inkomma med synpunkter.
”Ger en tydlighet” – hör mer i videon om Smedjebackens förslag till ny vindbruksplan.
UTPEKADE OMRÅDEN I PLANFÖRSLAGET
Lämpliga områden för vindkraft:
- Styggtjärnsberget
- Långholmsberget
- Älgkullen
- Uvberget
- Trollugnsberget
- Siksjöberget/Skissklack
Mindre lämpliga områden för vindkraft:
- Bommarsboberget
- Göberget
- Vanberget
- Simmelsjön
- Skallberget
- Kravelsberg
- Gräsberget
- Bondberget
- Antackberget