Tre Förskollärare, smittskyddsläkare

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här svarar smittskyddsläkaren Fredrik Rücker på pedagogernas frågor om vanliga förskolesmittor. Foto: Marja Andersson/SVT

Smittskyddet i Dalarna utbildar personalen för att stoppa förskolesmittor

Publicerad

Hur ska vi egentligen tänka när det gäller svinkoppor, höstblåsor, feber och magsjuka? När det blir kallare ute ökar också smittorna i förskolorna. Under hösten ska smittskyddsenheten i Dalarna utbilda förskolepersonal för att hantera smittor bland barnen på rätt sätt.

I våras uppdaterade Folkhälsomyndigheten sin vägledning för att minska risken för smitta på förskolor. Det handlar om rutiner för god hygien, hur smittkedjor bryts och när barn bör stanna hemma.

– Förskolorna arbetar redan med att förebygga smitta och vägledningen belyser vikten av detta viktiga arbete, säger Fredrik Rücker, smittskyddsläkare i Region Dalarna.

I höst ska smittskyddsenheten i Dalarna utbilda personalen i förskolorna om den nya vägledningen från Folkhälsomyndigheten. Utbildningen sker online.

Enstaka fall och större sjukdomsutbrott

Enligt smittskyddsenheten ska vägledningen underlätta för förskolepersonal och rektorer i det dagliga arbetet. Där ges exempel på hygienrutiner och åtgärder både vid enstaka sjukdomsfall och vid större sjukdomsutbrott.

Det finns även rekommendationer om barnens återgång till förskolan efter sjukdom.

– Dialog mellan förskola och vårdnadshavare kring barnets allmäntillstånd är viktig. Skulle vårdnadshavarens och personalens bedömning skilja sig är det personalens bedömning som avgör, säger Fredrik Rücker.

När ska barn vara hemma från förskolan?

Folkhälsomyndighetens information till vårdnadshavare

Feber

Barn med feber behöver vara hemma från förskolan. Det behöver ha gått minst ett dygn utan feber (utan febernedsättande medicin). Därefter är det allmäntillståndet som avgör.

Förkylning (hosta och snuva)

Barn med lindrig snuva och/eller hosta kan vara i förskolan om allmäntillståndet i övrigt är gott.

Huvudlöss

Barnet kan gå tillbaka till förskolan efter behandling och undersökning med luskam för att kontrollera att behandlingen varit effektiv. Det är bra om alla i familjen kammar igenom sitt hår, men det är bara den som har huvudlöss som ska behandlas.

Höstblåsor

Barn kan gå tillbaka till förskolan när de har varit feberfria ett dygn (utan febernedsättande medicin) och har ett gott allmäntillstånd. Det gäller även om utslagen finns kvar.

Magsjuka (kräkningar och diarré)

Barn som har haft magsjuka behöver vara pigga och stabilt friska igen, och det brukar ta minst ett par dagar efter sista dagen med symtom såsom kräkning, diarré eller feber. Magsjuka barn behöver därför stanna hemma i två symtomfria dygn innan de återvänder till förskolan.

Springmask

Barn som har springmask kan vara i förskolan. Påbörja behandling så snart som möjligt. Hela familjen rekommenderas behandling två gånger med två veckors mellanrum (utöver övriga hygienåtgärder).

Svinkoppor

Barn som har svinkoppor behöver vara hemma tills det inte kommer nya skorpor och såren är läkta och har torkat in. Därefter avgör barnets allmäntillstånd när barnet kan gå tillbaka till förskolan.

Vattkoppor

Barn med vattkoppor kan gå tillbaka till förskolan när det inte längre kommer nya blåsor, när de blåsor som finns har torkat in och barnet har ett gott allmäntillstånd.

Ögoninflammation

Barn som har ögoninflammation bör inte vara i förskolan om ögonen är kraftigt variga och behöver torkas flera gånger under dagen. Det gäller även om de i övrigt har ett gott allmäntillstånd. Barn med lindriga besvär, som inte behöver tas om hand flera gånger under dagen, kan vara på förskolan om de i övrigt har ett gott allmäntillstånd.

Ett gott allmäntillstånd betyder att barnet:

• Inte är påverkat av en infektion, utan mår som vanligt.

• Är feberfri, utan febernedsättande medicin i kroppen.

• Är tillräckligt piggt för att orkar delta i förskolans aktiviteter.

Källa: Folkhälsomyndigheten (FHM)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.