Foto: SVT/arkiv

Smörgåstårtan fyller 50 år

Uppdaterad
Publicerad

Smörgåstårtan har gjort comeback på de svenska matborden och i år sägs skapelsen fylla 50 år, fast den kan vara ännu äldre.

Efter att ha levt i skuggan av ”nymodigheter” som till exempel sushi och tacos under ganska många år är smörgåstårtan på frammarsch igen. Men den har egentligen aldrig varit borta.

– Den kanske förlorade sin popularitet i storstäderna, men aldrig på landsbygden. Man kan titta på tidningar som Året runt och Hemmets journal, de har haft recept på smörgåstårtor i alla tider, säger etnologen och måltidsforskaren Richard Tellström till TT.

Speciellt år

I år är det inte vilket år som helst för smörgåstårtan för den sägs fylla 50 år. Det var nämligen 1965 som konditorn Gunnar Sjödahl ska ha uppfunnit den.

– Vi gjorde mycket snittar och landgångar till högtider och begravningar. Jag började fundera om det inte skulle gå att göra som en riktig tårta med fyllning emellan, säger han till Östersunds-Posten.

Gunnar Sjödahl berättar att han och hans kollegor vid konditoriet hann med att tillverka hundratusentals smörgåstårtor innan han gick i pension.

Är du inte väldigt trött på smörgåstårta vid det här laget?

– Nej, jag äter det inte så ofta nu men jag har inte tröttnat på det alls.

Funnits länge

Smörgåstårtans ursprung är inte helt okontroversiellt. Richard Tellström säger att den är äldre än 50 år.

– Det fanns nämligen en sandwichtårta redan 1936. Så egentligen fyller den inte 50 i år utan 80 nästa år.

Och själva begreppet smörgåstårta har också använts länge.

– Det finns i Vår kokboks första upplaga från 1951, säger Richard Tellström.

Men oavsett när smörgåstårtan föddes har den en koppling till Gunnar Sjödahl. Hans födelsedag, den 13 november, har nämligen utsetts till smörgåstårtans dag.

– Det är fantastiskt kul, säger Gunnar Sjödahl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.