Fick snoppbild – ledde till dom

Uppdaterad
Publicerad

En 20-årig man skickade en bild på sin penis till Viktoria. Hon anmälde det till polis och mannen dömdes för sexuellt ofredande.

Det var i fjol som en okänd kille addade Viktoria på Snapchat. Det dröjde inte länge förrän hon fick bilder på hans penis. Viktoria blockade honom genast, men då gick han ett steg längre. Han lade ut skärmdumpar med hennes bild på och skrev grova kommentarer om henne på sociala medier.  

– Jag blev rädd och orolig. Jag blev rädd att han skulle hitta mig och att det skulle hända något, säger Viktoria som egentligen heter något annat i verkligheten.

Snoppbilder – ett ofredande

Uppmanades att anmäla

Hon gick till en fritidsledare på skolan som hjälpte henne att polisanmäla bilderna och fick berätta för polisen vad som hänt. 

– Det var tufft att berätta, men det släppte helt när jag fick göra det. Det kändes som att polisen förstod hur jag kände. Polisen berättade att det händer flera och jag trodde att jag var den enda som får sådant här. 

Trodde inte det var olagligt

Viktoria är långt från ensam om att få ta emot oönskade bilder på snoppar. Som många andra, visste hon inte heller att det är olagligt. 

– Först förstod jag inte varför jag skulle gå till polisen. Sedan släppte allt och jag förstod att det är klart att jag måste polisanmäla det här. Jag och andra som får den här typen av bilder kan inte gå runt och må så dåligt bara för att man får en bild, säger Viktoria. 

Lång väg till rättegång

Polisen kunde dock inte identifiera vem killen var som skickade snoppbilden till Viktoria vilket ledde till att utredningen lades ned ett år efter anmälan. Viktoria lyckades dock hitta en profilbild på killen på ett annat forum på nätet och han kunde identifieras. Han var fem år äldre än henne och bodde inte i Dalarna. 

Ett och halvt år efter att snoppbilderna skickades var det dags för rättegång. Viktoria var nervös och orolig innan hon gick in på Falu tingsrätt och förhandlingen. 

– Allt bara snurrade. Jag kände rädsla, men det var ändå skönt att få ut det. 

Kom aldrig till rättegången

Viktoria hade hoppats få höra 20-åringen berätta varför han betett sig som han hade gjort under rättegången. Han kom dock aldrig till förhandlingen. Istället satt hans advokat och återgav vad 20-åringen sagt till honom.  Han erkände att han skickat snoppbilder till Viktoria, men att han inte visste varför.  

Falu tingsrätt dömde 20-åringen för sexuellt ofredande. Som påföljd fick han betala 1500 kronor i böter. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Snoppbilder – ett ofredande

Mer i ämnet