Sopkärl och Annelie Nilsson, återvinningsansvarig i Avesta.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi vill inte åka in och ut ur zonen med våra fordon” – hör Annelie Nilsson om de ändrade rutinerna i Avesta och hur man tänker med sophämtning framöver. Foto: Anders Hansson/SVT

Svinpesten ändrar soprutiner i Avesta – uppmaningen: Håll koll på tunnorna

Publicerad

För att hindra spridningen av den afrikanska svinpesten har Avesta kommun ändrat sina avfallsrutiner. Nu uppmanas invånarna bland annat att hålla uppsikt över sina sopor.

I slutet av förra veckan fattade Avesta Vatten och Avfall beslut om att stänga ristippen vid Karlslund, en anläggning där invånarna kan slänga risavfall. Man har också valt att avbryta all transport av matavfall till Sänkmossens avfallsanläggning i Fagersta, dit man annars kör matavfallet.

Under tiden som Avesta Vatten och Avfall utvärderar situationen tillsammans med Jordbruksverket kommer matavfallet i Avesta istället att att förbrännas.

Afrikanska svinpestutbrottet

Invånare uppmanas att hålla koll

Avesta Vatten och Avfall uppmanar nu invånarna i kommunen att hålla ett extra öga på sina sopkärl.

– Vi uppmanar till att hålla koll på kärlen ordentligt så att djur inte kommer åt matavfall och restavfall i kärlen. Man behöver hålla bättre koll på sina kärl, helt enkelt, säger Annelie Nilsson, återvinningsansvarig på Avesta Vatten och Avfall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Afrikanska svinpestutbrottet

Mer i ämnet