6 procent av den vuxna befolkningen är spelberoende eller finns i riskzonen för att bli det. Förra året gjorde SVT Nyheter Dalarna en granskning av spelmissbruket i länet. Att få hjälp för spelmissbruk var då näst intill omöjligt: Ingen kommun i länet och inte heller Landstinget erbjöd någon hjälp för spelmissbrukare.
Förklaringen var då att spelmissbruk inte fanns i Socialtjänstlagen, vilket innebar att kommunernas socialtjänster inte hade något ansvar för att ta hand om spelberoende.
Problemen kommer snabbare
Vid årskiftet förtydligades Socialtjänstlagen så att spelmissbruk likställs med missbruk av alkohol och droger.
Men det är mycket annat som också måste göras i arbetet.
–Jag tycker att det fortfarande är ”vilda västern” och jag tycker att marknadsföringen ökar. Vi får fler och fler besökare på våra föreningar, säger Henrik Armus som är ordförande för Spelberoendets riksförbund och under torsdagskvällen besökte föreningen i Borlänge.
Han säger att problemen hos de som spelar kommer snabbare – framförallt blir det allt större ekonomiska konsekvenser på allt kortare tid.
–Det är många familjer som går i kras och får stora problem.
Marknadsföringen måste bort
Henrik Armus säger att en stor del av problemet är marknadsföringen av spelen och tycker att politikerna ska ta itu med problemen redan nu.
–Jag tycker man borde vara mycket tuffare. Man borde vidta åtgärder redan i dag och bland annat ta bort marknadsföringen helt.
Vad ska kommuner som vill vara i framkant göra i det här läget?
–Skaffa sig kunskap om problemet och prata med föreningar i landet. Det finns mycket kunskap så det gäller bara att våga ta till sig den, säger Henrik Armus.