Blond kvinna med grön trädgård i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det finns till och med barn som avlider” – Åsa Forsberg, barnhälsovårdsöverläkare, svarar på tre frågor om kikhosta. Foto: Marja Andersson/SVT

Spridningen av kikhosta ökar i Dalarna – smittskyddsläkaren: ”Kan bli ett rekordår”

Uppdaterad
Publicerad

Antalet personer som smittas av kikhosta ökar i Dalarna, enligt Smittskyddsenheten. Sjukdomen kan bli allvarlig för barn som är under ett år och sedan 2022 rekommenderar Folkhälsomyndigheten vaccin mot kikhosta för gravida.

– Ja, det är en tydlig ökning och kan bli ett rekordår, även om vi har några månader kvar av året, säger Fredrik Rücker, smittskyddsläkare i Region Dalarna.

Innan pandemin, 2019, hade Dalarna 26 fall av kikhosta. 2020 hade Dalarna tre fall av kikhosta, året därpå ett fall och under 2022 och 2023 var det inga fall alls.

– I år har vi hittills 32 fall som samtliga har inträffat under senare delen av sommaren. Toppen brukar vara i slutet av sommaren, början av hösten, säger Fredrik Rücker.

Gravida rekommenderas vaccin mot kikhosta

Sedan 2022 rekommenderar Folkhälsomyndigheten vaccin mot kikhosta till gravida.

– Efter vecka 16 kan man vaccinera sig kostnadsfritt mot kikhosta. Då är barnet skyddat efter födelsen, säger Fredrik Rücker.

60 procent av de gravida i Dalarna vaccinerade sig förra året.

– Det är ganska nytt att vaccinera gravida, och då är det alltid svårt att få upp vaccinationsgraden. Det är ganska bra siffror på kort tid ändå. Men, det är klart att vi skulle vilja att alla som har möjlighet vaccinerar sig, säger Åsa Forsberg, barnhälsovårdsöverläkare i Dalarna.

Hur vet man om det är kikhosta och hur allvarligt är det? I videon ovan ger Åsa Forsberg svar på vanliga frågor om kikhosta.

När ska man söka akut vård vid kikhosta?

Sök genast vård på en akutmottagning om ditt barn är yngre än sex månader och har hosta med kikningar.

Detsamma gäller barn med vissa kroniska sjukdomar som har hosta med kikningar, till exempel om barnet har astma.

Källa: 1177

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.