Ovädret Hans har drabbat Rättviks kommun hårt – här syns en av alla vägar som gått sönder. Foto: Niko Ago/SVT

Staten tar notan för vägreparationer i Rättvik

Uppdaterad
Publicerad

Trafikverket kommer att återställa de sönderspolade vägarna i Rättvik. Det står klart nu i helgen efter att både fastighetsägarna och kommunen förklarat att de inte har ekonomiska resurser för att utföra vägreparationer av den här omfattningen.

– Staten kommer att ta det här ansvaret via Trafikverket som kommer att prioritera om sin budget, säger ministern för civilt försvar Carl-Oscar Bohlin (M) till Svt Nyheter Dalarna.

Bohlin, som är bosatt i Dalarna, passerade Rättvik i helgen och berättade då för kommunen och fastighetsägarna att staten via Trafikverket tar på sig att reparera de skador som uppstått i samband med de mycket kraftiga regnen.

Många skador på vägarna i kommunen

Det var i början av veckan som vattenmassorna vällde in över Rättvik och tog med sig stora delar av vägsystemet i Lerdal och Gärdebyn. Många fastighetsägare har fått sina bilar ”inlåsta” efter att vägarna ut från deras hus förstörts.

Regeringen prioriterar om vid behov

Men nu ser frågan om vem som ska notan för det omfattande reparationsarbetet ut att vara löst. Om Trafikverkets behöver ytterligare tillskott till ekonomin efter att de utfört reparationerna så kommer regeringen ta upp den frågan då, säger Carl-Oscar Bohlin till SVT.

Anders Rosen

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se Anders Rosén visa skadorna och hör kommunstyrelsens ordförande i Rättvik berätta vad som krävs för att åtgärda allt som gått sönder i samband med ovädret. Foto: Niko Ago/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.