David Stenback och Pelle Andersson tycker olika om kött, feminism och invandring – de är två av alla personer som anmält sig till Sverige möts. Foto: SVT

Stor pratardag i Falun när deltagare i Sverige möts träffas

Uppdaterad
Publicerad

Varg, invandring och klimat – det är några av de frågor som kommer att diskuteras i Falun den 23 november när SVT arrangerar en mötesdag för personer som anmält sig till Sverige möts och matchats med en samtalspartner.

Under hösten har SVT:s projekt Sverige möts rullats ut och fokus har legat på en rad polariserade frågor. Hittills har över 6400 personer runt om i landet anmält sig för att träffa en meningsmotståndare och prata. 

–  Det här är SVT:s mest spännande projekt just nu. Vi lever i en polariserad tid där åsiktsyttringar ibland bara blir hårda ord i flöden på sociala medier. Här erbjuds personliga möten, med lite djupare samtal istället, säger SVT Dalarnas ansvariga utgivare Nina Funke.

Personer matchas ihop

På fredagen den 8 november stänger anmälningssajten och efter det kommer personer som anmält sig matchats ihop. Deltagarna kan sedan välja att träffas på egen hand eller på någon av de åtta platser runt om i landet där SVT ordnar möten den 23 november.

– Det är så kul att så många anmält intresse att få delta i samtal med en meningsmotståndare. Det visar på mod och kan förhoppningsvis bidra, i det lilla, till att bygga broar istället för murar mellan människor, säger Nina Funke.

Sportankare är värd

I Falun håller vi till på Dalarnas Museum med start klockan 13. Värd för evenemanget är SVT:s sportankare Mats Nyström. Förutom i Falun arrangerar SVT mötesplatser i Luleå, Göteborg, Stockholm, Sundsvall, Karlstad, Växjö och Malmö.

Är du nyfiken på hur det kan gå till? Spana in det här mötet mellan David och Pelle – två av deltagarna i Sverige möts.

Vill du vara med – svara på frågorna

Du vill väl vara med i Sverige möts? Börja i så fall med att svara på den här frågan, eller gå in och läs mer på Sverige möts hemsida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.