– Produkterna ska designas utifrån det cirkulära tänket. Det ska vara schyssta material och sedan ska de gå att återanvända och reparera, säger Annelie Strömberg som jobbar med hållbarhetsfrågor på Ikea i Borlänge.
Clas Ohlson och Ikea bland företagen
Det är för första gången som Länsstyrelsen bjuder in till en konferens i cirkulär ekonomi. Det är upptakten till ett nödvändigt förändringsarbete för minskat avfall står det i inbjudan till kommuner, företag och politiker.
Bland deltagarna finns företagen Clas Ohlson och Ikea som ska berätta om hur de tänker och agerar för att minska på utsläppen i miljön.
Vill se fler anmälningar
Länsstyrelsen har fått in omkring 50 anmälningar till konferensen men vill ha in fler och har förlängt anmälningstiden till på fredag.
Konferensen hålls den 19 november.
I klippet ger Maj Ardesjö från Länsstyrelsen och Annelie Strömberg lite tankar om den cirkulära ekonomin och hur kommuner kan vinna på det – ”Tjänar pengar i det långa loppet”
I faktarutan nedan kan du läsa mer om vad cirkulär ekonomi innebär.
FAKTA: Det här är cirkulär ekonomi:
Cirkulär ekonomi är motsatsen till den traditionella, linjära ekonomin som vi har idag.
Istället för att tillverka, köpa, använda och sedan slänga sakerna, utnyttjar man i en cirkulär ekonomi allt som man tillverkat så länge det går.
När sakerna är förbrukade återanvänds och återvinns så mycket som möjligt om och om igen för att tära mindre på jordens resurser och minska avfallet.
Källa: Naturskyddsföreningen