• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Stress leder inte till fetma

Uppdaterad
Publicerad

Stress må vara dåligt för hälsan. Men orsakar fetma gör det inte. Det slår ny internationell forskning fast.

– Det är en allmän folktro att stress leder till bukfetma. Men vi hittade inget samband alls, säger Annika Rosengren, forskare vid Sahlgrenska akademin.

Studien Prospective Urban Rural Epidemiologic Study är ett internationellt samarbete, som har undersökt sambandet mellan stress och fetma hos 1 25 290 personer i 17 olika länder. Deltagarnas vikt registrerades, liksom deras längd-, midje- och stussmått, samt blodtryck. De fick också svara på frågor om bland annat utbildningsnivå, rökvanor och kost.

Genom en vetenskapligt beprövad enkät mättes dessutom deras nivåer av stress och depression. Forskare har arbetat med tesen att stress kan påverka stresshormoner i blodet, och att det kan leda till bukfetma.

– Vi försökte verkligen men kunde inte bekräfta den hypotesen. Utvecklingen av fetma måste förklaras med andra faktorer än stress, säger Annika Rosengren.

Bland dem som inte upplevde sig som stressade hade 16 procent ett BMI över 30, vilket motsvarar kriterierna för fetma. Bland de som rapporterade en ständig stress var motsvarande andel 21 procent. Och motsvarande proportioner för bukfetma var 49 procent hos icke stressade och 54 procent hos ständigt stressade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.