– Jag tycker att det är fruktansvärt för inget är klart än. I morgon ska förbundsordföranden Leif Andersson sitta med SKL och Pacta och gå igenom allt det här. Jag tycker att man är lite snabb att säga upp sig, för det här är en samhällsfara, säger Irene Homman , ordförande i räddningstjänsten Dala Mitt.
Måttet rågat
Homman hade hoppats att brandmännen hade avvaktat med sina uppsägningar. Men för många av deltidsbrandmännen är måttet rågat. Dan Wikström i Säter är en av dem som nu lämnat in sin avskedsansökan.
– De har tagit bort OB-tillägget, det gör ju mig mycket som bara jobbar kvällar och helger, berättar han och fortsätter att räkna upp punkter från det nya avtalet RIB-17 som han misstycker till:
– De har frångått LAS. Det är arbetsplikt på övningar, det innebär att jag kanske måste åka på en övning när jag egentligen skulle vara på mitt ordinarie arbete, och då förlorar jag ju pengar på det. Plus att det kan vara övningar på kvällar och helger, det vet vi inte, men de har möjligheten och det gör det besvärligt för oss.
Måste rekrytera nya brandmän
Vi har tidigare rapporterat om att i Grängesberg har 10 av 12 deltidsbrandmän sagt upp sig. I går kväll följde Säter efter och där har 10 av 21 sagt upp sig. Hälften av deltidsstyrkan i Malung-Sälens kommun har lämnat in sina avskedsansökningar och under dagen har brandmän i Stora Skedvi sagt upp sig. Det är i nuläget oklart hur många.
– Det här innebär att vi måste titta efter andra brandmän som är intresserade, för vi kan inte vara utan brandmän, säger Irene Homman, som uttalar sig för Dala Mitts räkning.
Dan Wikström i Säter tror att vi får räkna med en skakig tid framöver:
– Jag tror att det kommer att bli väldigt turbulent i och med att det är fler och fler i hela Sverige som säger upp sig för att de är missnöjda med RIB- 17.