Till vänster en man, kommunikationschefen Martin Ström, i kostym och glasögon. Till höger en ung kvinna, Johanna Stickert, i blå tröja och kavaj.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör studentrepresentanten och högskolans kommunikationsansvarige om kritiken. Foto: SVT

Studenter uppmanades betala dubbelt för tjänst – nu drar Högskolan i Dalarna tillbaka kraven

Uppdaterad
Publicerad

Studenter vid Högskolan Dalarna fick veta att de behövde betala mer för en tjänst som de redan betalat för. Det här mötte protester och efter påtryckningar backar nu högskolan i sitt beslut.

Studentkåren vid Högskolan Dalarna har fått upprörda mail av studenter som uppmanats göra ytterligare en betalning för en digital tjänst med videoklipp, som används i undervisningen.

En licens kostar 500 kronor per år för studenterna. Efter att ha betalat för tjänsten i höstas kom det i november information om att det nu skulle kosta ytterligare 600 kronor att använda den.

Oväntat och snabbt

SVT Dalarna har varit i kontakt med Lovisa Vikberg, en av de studenter som berörs. Hon är kritisk till att höjningen kom så oväntat och snabbt.

– Hade de sagt i höstas att det kan komma en höjning så hade det varit helt ok, säger Lovisa Wikberg.

Högskolan menade att prishöjningen var en följd av att tjänsten fakturerade i euro och att den svenska kronan försvagats. Men högskolan har nu valt att dra tillbaka beslutet.

– På grund av att studenterna reagerade tog vi det en extra vända och tänkte till hur vi ska göra framåt, säger Martin Ström, kommunikationschef.

”Vi backar tillbaka”

Att beslutet drogs tillbaka beror delvis på att det saknades en enad bild av hur prissättningen skulle se ut på lärosätet. Delvis beror det också på att studenterna inte fått information om eventuella prishöjningar när de skrivit in sig på licensen.

– Det gick fort, vi backar tillbaka och tittar på hur vi kan göra det på ett bättre och likvärdigt sätt på hela lärosätet, säger Martin Ström.

De studenter som redan hunnit betala extra för tjänsten kommer att få pengarna tillbaka.

Men om en prishöjning kommer ske senare är ännu oklart. Hör studenrepresentanten och kommunikationschefen i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.