Kommunekologen berättar om hur allmänheten nu engagerar sig mot lupinen och hur hon själv gör för att föra lupinkampen i vardagen.

Svårt att bli av med lupiner – nu har allmänheten börjat bidra till utrotningen i Leksand

Uppdaterad
Publicerad

Blomsterlupinerna finns just nu lite överallt i naturen och längs vägarna. Men arten är invasiv och tar över och tränger undra andra växter. Kommunerna har under många år försökt att bekämpa lupinerna och nu har man på flera håll kunnat se hur allmänheten blivit medveten och intresserad av att hjälpa till i kampen.

När blomsterlupinen kom till Sverige slutet av 1800-talet spred sig blomman vilt i naturen och sedan dess finns den över stora delar av landet.

– Det en kulturväxt som är införd i landet på 1800-talet och som spridit sig över alla breddar på senare år, berättar Åsa Rydell, kommunekolog i Leksand.

Lupinen i sig är giftig och kan orsaka magont och kräkningar för människor, och bland annat fosterskador och leverskador hos vissa djur. Och så är den ett hot mot den biologiska mångfalden och tar ofta över de områden där den växer där den tränger under andra växter.

Åsa Rydell har märkt att allmänheten nu börjat intressera sig mer för att hjälpa till i utrotningen av blomsterlupinen.

Se klippet där kommunekologen Åsa Rydell berättar om hur allmänheten nu engagerar sig mot lupinen och hur hon själv gör för att föra lupinkampen i vardagen.

QUIZ: Här kan du testa dig själv – vet du vilka av dina trädgårdsväxter som är invasiva?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.