Till vänster står en äldre kvinna i polis mörkblå polisuniform och till höger skyltar över hur långt det är att vandra till Treriksröset från Grövelsjön.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur ska besökarna bli intresserade av säkerhetsinformation? Det är en fråga som Norra Dalarnas fjällsäkerhetskommitté arbetar med. Hör mer i klippet. Foto: Sofie Lind/SVT

Svårt att nå ut med information om fjällfaror till ovana vinterbesökare

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler ger sig ut på tur i de svenska fjällen – men det är svårt att nå ut med viktig säkerhetsinformation till de ovana besökarna.

– Det är en jätteutmaning för oss, säger Lena Nilsson, ordförande för Norra Dalarnas fjällsäkerhetskommitté.

Ovana besökare missbedömer i större utsträckning sin egen förmåga, väder och kläder när de ger sig ut i fjällen, menar Lena Nilsson.

– Det är svårt att nå dem med information innan de kommer hit, säger hon.

Något Lena själv gör vid fjällturen är att alltid satsa på att ”ha med sig mat hemåt” – ett råd hon själv fick när hon bosatte sig i Idre.

”Kanske kan nå de ovana besökarna när de bokar boenden?” – Se mer i klippet ovan om hur fjällkommittén vill nå besökarna med säkerhetsinformationen

En fjällräddare i gul och röd jacka går in i en liten trästuga ute på fjället där det blåser snöstrom

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Har hittat människor här fler gånger” – följ med ut i snöstormen på Grövelsjöfjället och in i rastskyddet som räddat liv Foto: Sofie Lind/SVT

Det här är fjällSÄKERHETskommittén

I Sverige finns det 12 fjällsäkerhetskommittéer, där Kiruna är den nordligaste och den i Sälen är den sydligaste. De lokala kommittéerna fungerar som Fjällsäkerhetsrådets förlängda arm med kunskapen om lokala förhållanden och närkontakten med fjällen och med de människor som verkar där.

Fjällräddningskommittéerna består av representanter från kommun, polis, fjällräddning och andra organisationer och vars uppgift är att inom det egna området inspirera, informera och samordna arbetet med fjällsäkerhet.

Källa: Fjällsäkerhetsrådet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.