Den 5 april kommer ett pressmeddelande från Falu kommun, en hög chef frias från misstankar om vänskapskorruption och att ha gynnat ett bolag där hennes man arbetar. Dessutom frias hon från misstankar från att ha tillskansat sig en utbildning värd närmare 100.000 kronor.
Ärendet blir uppmärksammat, det är ändå förvaltningschefen det rör sig om. Var kommer de här misstankarna ifrån? Frågetecknen är många.
Genomgående granskning
Vi har granskat mejlkonversationer, tagit fram telefonloggar, läst rapporter, begärt ut handlingar och pratat med källor. Och fram träder en bild av att det är något märkligt med visselblåsarärendet. Vi hittar nämligen inget fog för anklagelserna.
Ärendet landade på revisionens bord den 28 februari i år. Enligt revisionen började det med ett telefonsamtal från en person inom kommunen.
SVT Nyheter Dalarna kan nu avslöja att telefonsamtalet kom från Inger Klangebos chef, kommundirektören och kommunens högsta tjänsteman, Dan Nygren.
Visste i december
Men det fanns en till som visste om ärendet. Hr-chefen Richard Mårtensson fick vetskap om ärendet redan i december. Och det var Dan Nygren som berättade om det. Han hade alltså uppgifter om ärendet redan i december. Men istället för att agera som chef lämnade Nygren in uppgifterna som ett visselblåsarärende.
Richard Mårtensson var den som tillsammans med stadsjuristen skötte utredningen om visselblåsarfunktionen när den skulle införas. Och han reagerade på det hela. I ett mejl till Dan Nygren förklarar han att inga mellanhänder får äga rum, reglerna är hårda kring visselblåsarärenden. Den som lämnar in ett ärende räknas också som visselblåsare. I regler står dessutom: ” Visselblåsarfunktionen ska inte ersätta chefers personalansvar utan är tänkt att utgöra ett komplement till detta”.
Ska ha blivit kontaktad
De enda som ska komma i närheten av visselblåsarärenden är tre personer på kommunrevisionen. Det är de som har ansvar för visselblåsarfunktionen. Men Dan Nygren hade uppgifter om ärendet flera månader innan de lämnades in. Enligt honom själv ska han ha blivit kontaktad av en person som inte litade på funktionens anonymitet och lämnat in det i förtroende.
Utredningen fortsatte. Men istället för att specifikt granska Inger Klangebo valde KPMG att vidga utredningen för att se hur andra chefer direktupphandlade. Bilden blev då en annan, så gott som alla gjorde fel på grund av systemfelet vi kunde berätta om igår. Dessutom, så har Dan Nygren själv slutattesterat en hel del av de fakturor Inger Klangebo anklagades för i strid med LOU. Systemet är nämligen uppbyggt så att det alltid finns två ansvariga. Den som beställer en vara eller tjänst står som leveransattestant och kontrollerar att man får det man beställt till rätt pris. För att pengarna ska betalas ut krävs sedan en slutattestant. I många fall, Dan Nygren själv.
Avtalet fanns
Och utbildningen då, den för 100.000 kronor som Klangebo skulle ha tillskansat sig?
Jo det fanns ett avtal på den. Men det hade aldrig diarieförts. SVT Nyheter Dalarna har dock tagit del av det. Och utbildningen var godkänd och avtalet undertecknat, av Dan Nygren själv. Han visste alltså att uppgifterna var grundlösa, men också att dokumentet aldrig diarieförts.
Kommunens högsta tjänsteman, som egentligen skulle stötta sin personal om anklagelser riktades mot dem, blev istället den som på falska grunder försökte få en toppchef avsatt.
Både Richard Mårtensson och Inger Klangebo har sagt upp sig från sina tjänster.
Dan Nygrens mejlsvar till SVT
”Jag blev kontaktad av en person som ville använda visselblåsarfunktionen, men som inte litade på att den kunde garantera anonymitet. Hen vände sig till mig i förtroende och bad mig att lämna ärendet till visselblåsarfunktionen, vilket jag gjorde. Utifrån att hen ville ha ärendet granskat av revisionen var det aldrig ett alternativ att jag som chef skulle ta över frågan. ”