Maja Rapp är vd för Tåg i Bergslagen och på besök vid Borlänge station.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Maja Rapp som är vd för Tåg i Bergslagen förstår alla missnöjda resenärer och menar att varje missad avgång är ett misslyckande. Foto: Johan Lundahl/SVT

Tåg i Bergslagens vd om trafikproblemen: ”Har full förståelse att man inte har tålamod”

Uppdaterad
Publicerad

Sedan mitten av december har Tåg i Bergslagen haft många inställda avgångar och låg punktlighet. Brist på personal är en stor orsak till att de nu tvingas reducera sin trafik fram till slutet av juni.

– Vi förlorar i förtroende på att trafiken inte går som den ska, och det förlorar vi resande på. Även vår operatör förlorar ersättning då de inte kan köra den trafik som vi beställt, säger Maja Rapp som är vd för Tåg i Bergslagen.

Tåg i Bergslagen och den nya operatören VR som tog över efter att SJ lämnat samarbetet, har gemensamt kommit överens om att tillfälligt reducera trafiken. Enligt VR:s vd Haris Habul har 20-30 procent av tågen ställts in sedan de tog över.

– Det innebär att vi drar ner trafiken på vardagar med ungefär 26 avgångar för att minska antalet akuta händelser där tåg ställs in, säger Maja Rapp.

Kände ni till att stora driftstörningar väntade när ni skrev avtal med VR förra året?

– Nej, det visste vi inte och det är inget som någon av oss önskade, säger Maja Rapp.

Trafik som vanligt efter sommaren

Tåg i Bergslagen ägs till lika delar av Region Örebro, Västmanland, Gävleborg och Dalarna. Enligt Maja Rapp ska bolaget efter sommaren kunna leverera det som ägarna beställt.

– Vi tror att det blir ett bättre läge redan till våren men reduceringen kommer att gälla till den 29 juni. Sedan är tanken att trafiken ska gå som vanligt igen efter sommaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.