Teckenspråkets dag firas – men lång kamp för lika rättigheter

Uppdaterad
Publicerad

Omkring 30 000 personer talar teckenspråk i Sverige och idag – den 14:e maj – är det teckenspråkets dag. Dagen är viktig eftersom den påminner om den kamp som ligger bakom att teckenspråket på 80-talet erkändes som ett språk, det menar Magnus Bergevin, reporter och programledare på SVT Nyhetstecken .

– Teckenspråkets dag betyder mycket, vi blir påminda om den långa kampen som ledde till att Sverige år 1981 officiellt erkände teckenspråk som ett språk, säger Magnus Bergevin, reporter och programledare på SVT Nyhetstecken.

Tacksam för att utbildning finns på teckenspråk

Magnus säger att han är tacksam över att han kunnat använda teckenspråk sedan barnsben och för möjligheten att kunna utbilda sig och få samhällsinformation på teckenspråk.

– Det här var inte lika självklart för mina föräldrar. Men det finns mycket kvar att kämpa för, säger han.

Fördomar och frågor

Johanna Kankkonen är också programledare för Nyhetstecken och som döv möter hon ofta frågor och fördomar. Det berättar hon om i klippet ovan.

SVT:s enda teckenspråksavdelning finns i Dalarna och Falun. På SVT Play Teckenspråk ligger de program som teckenspråktolkats och Nyhetsteckens sajt hittar du här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.