• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Kalix och Grytnäs i Kalix kommun, Norrbottens län. Det brinner i ett sågverk nära Kalix med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Norrbotten.

Foto: Torbjörn Påhlman/SVT

Teorierna kring branden i Vikmanshyttan: Försumlighet eller blixtnedslag

Uppdaterad
Publicerad

Utredningen av branden i Vikmanshyttan där ett flerbostadshus brann ner till grunden fortsätter. Fortfarande har ingen brandorsak fastslagits, men polisen utgår från två teorier.

– Vi jobbar med två teorier och det är att det orsakats av försumlighet eller blixtnedslag, säger förundersökningsledaren Elin Melin.

Branden ska har startat i ett utekök där det bland annat funnits en fritös. Men köket användes inte när branden startade och det hade inte heller använts i närtid. Huruvida något glömts på i köket håller polisen nu på att utreda.

– Vi håller fortsatta förhör med boende och vi ska också kolla med SMHI hur väderläget såg ut vid tidpunkten då branden startade, säger Elin Melin.

Utryckningen till branden försenades med tio minuter på grund av fel i larmsystemen. Vad som låg bakom det är oklart men det kan ha orsakats av blixtnedslag enligt räddningstjänsten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.