Fyra skådespelare står på en scen i en teaterpjäs som handlar om Borlänge på 90-talet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Därför vill de skildra Borlänge under just början av 90-talet – se scener ur pjäsen och möt skådespelarna och regissören. Foto: Greta Hansson Vikström /SVT

Tillbaka till 90-talet – ny pjäs skildrar ett Borlänge i förvandling

Uppdaterad
Publicerad

En stad i förändring när handeln och industrin möts. Nu ska början av 90-talet i Borlänge skildras i en teaterpjäs om människorna och stålet.

– Jag tror att den är igenkännbar för många, men framför allt för Borlängebor, säger Anna Granquist, som är en av skådespelarna.

I pjäsen ”Stål!”, som har premiär under lördagen, skildras flera Borlängebors liv i början på 90-talet – en tid då staden gick igenom stora förändringar.

– Den handlar om ett myller av människor i Borlänge år 1990 och om deras små vardagliga utmaningar, och jag tror att det i slutändan kanske handlar om någonting lite större, säger den Gagnef-bördige regissören Lars Bringås.

Idén till pjäsen fick han när han läste en roman av Silvia Avallone som också heter ”Stål” och som utspelar sig i en stad i norra Italien. Även den kretsar kring ett stålverk.

– När jag läste den relaterade jag jättemycket till Borlänge, berättar Lars.

Människor härdas som stålet

Han beskriver att han alltid har upplevt att staden är lite hård. I boken finns en metafor som Lars beskriver som att när stålet härdas inne i verket härdas människorna i dess omgivning.

– Den metaforen tyckte jag skulle vara intressant att pröva på Borlänge, säger han.

Föreställningen spelas på flera teatrar i Dalarna under hösten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.