Trafikpolisen Jenny Stigsdotter står bredvid sin bil

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fem år med förbudet att handhålla mobilen – hör trafikpolisen Jenny Stigsdotter berätta hur vanligt det är att förare sitter med telefonen i klippet. Foto: Charlotte Pettersson/SVT

Efter förbudet – trafikpolisen i Dalarna: ”Vi får väldigt många larm om vingliga bilar”

Uppdaterad
Publicerad

För drygt fem år sen blev det förbjudet att hålla mobiltelefonen i handen under bilkörning. Men enligt polisen är antalet som bryter mot förbudet mycket större än antalet böter som har utfärdats.

– Det är en vana att ta upp mobilen och därför tänker man inte på att man gör det. Men förarna är alltid medvetna om att det är fel när vi stannar dem, säger trafikpolisen Jenny Stigsdotter.

Lag sedan 2018

Sen den 1 februari 2018 är det förbjudet att använda mobiltelefon eller annan kommunikationsutrustning om den hålls i handen under bilkörning. Syftet med lagen är att öka säkerheten i trafiken, men det syftet har hittills inte riktigt uppnåtts, menar Jenny Stigsdotter.

– Jag skulle inte vilja hävda att själva användandet har gått ner, effekten är väl i så fall att folk i alla fall har blivit medvetna.

”Många larm om vingliga bilar”

Under 2022 skrev polisen i Dalarna 96 böter till personer som brutit mot förbudet.

– Vi får väldigt många larm om vingliga bilar, flera gånger varje dag, och då kan man misstänka att det handlar om mobilanvändande, säger Jenny Stigsdotter.

Före 2018 var det tillåtet att använda mobiltelefonen i samband med körning men endast om det inte påverkade körningen på ett trafikfarligt sätt.

I klippet: Fem år med förbudet att handhålla mobilen – så har det gått enligt trafikpolisen.

Antal utfärdade böter

2019 – 74 st

2020 – 137 st

2021 – 107 st 

2022 – 96 st 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.