en mamma i mörkrött/brunt hår står och håller i en ram på väggen med hennes dotter

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”En stor sorg i att förlora ett barn är att det inte blir några nya minnen” – följ med hem till familjen Gnospelius i Falun, och hör mamman berätta om tragedin. Foto: Greta Hansson Vikström/SVT

Tramadol tog hennes dotter – Malin om livet efter 14-åriga Mollys död

Uppdaterad
Publicerad

Efter att 14-åriga Molly varit på fest, druckit alkohol och tagit tramadol somnade hon i sin säng – men vaknade aldrig mer. Det har nu gått drygt ett år sedan livet tog en fruktansvärd vändning för Malin Gnospelius och hennes familj.

– Det är lätt att tro att sorgen är som starkast i början, men sorgen blir bara större ju mer tiden går, säger Mollys mamma Malin Gnospelius.

En fredagskväll i februari 2023 var Molly peppad, glad och ivrig att komma iväg. Hon fixade håret, sminkade sig och hann inte äta middag med familjen, för att hon var sen. Festen kallade.

”Chilla mamma”

– Jag ropade till henne ”Ta det lugnt, jag älskar dig!” när hon for ut genom dörren. Och det sista hon sa till mig var ”Jag älskar dig också. Chilla mamma, jag kan ta hand om mig själv”, berättar Malin.

Droger bland unga

Några timmar senare, runt midnatt, när Malin kom hem till deras hus i Falun, var Mollys skor redan i hallen. Hon hade kommit hem igen efter utekvällen och låg och sov i sitt rum.

Den kvällen blev hennes sista i livet. Dagen efter hittade Mollys storasyster henne livlös i sängen.

Får nya minnen av vännerna

Nu har drygt ett år gått och Malin bearbetar ständigt tragedin, men försöker, så gott det går, att leva ett någorlunda normalt liv. Hon har även träffat Mollys vänner och firat hennes 15-årsdag med dem.

– Vi får aldrig tillbaka henne, men genom Mollys vänner är det som att jag får nya minnen, när de berättar nya saker om henne, vilket är så fint.

”Glöm aldrig Molly” ska hjälpa andra

För att kunna berätta Mollys historia, bearbeta sorgen och stötta föräldrar och varna andra ungdomar så har hon startat en förening: ”Glöm aldrig Molly”. De har samlat ihop drygt 350 000 kronor som de vill omsätta i praktiska aktiviteter för unga.

– Utmaningen är ju att fånga upp ungdomarna och ha tillräckligt med vuxenstöd så att droger inte lockar dem, säger Malin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Droger bland unga

Mer i ämnet