En kvinna i långt ljust hår, Ulrika Gustafsson Lindberg, sitter i en rosa fåtölj i en stor sal.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Ulrika Gustafsson Lindberg berätta om hur kriminella kan göra när de försöker rekrytera ungdomar. Foto: Niki Warden Werning/SVT

Dalakommuner: Tendenser till grövre brott bland unga

Uppdaterad
Publicerad

Flera kommuner i Dalarna vittnar om att unga rör sig allt mer i miljöer där äldre kriminella befinner sig och har en hårdare attityd mot polis och socialtjänst – det framgår när SVT Dalarna kontaktar polis, socialtjänst och brottsförebyggande råd i dalakommunerna.

I en del av Dalarnas kommuner, bland annat Falun, Avesta och Hedemora, ser polisen tendenser till grövre brott som begås av unga, där narkotikabrott och personrån ökar.

– Vi behöver hjälpas åt så att vi kan ge stöd till de unga som eventuellt riskerar att rekryteras till allvarliga brott, säger brottsförebyggande samordnaren Ulrika Gustafsson Lindberg i Falun.

”Falun har inga murar”

Gemensamt har Dalarnas kommuner att man inte ser samma problematik med gängetableringar som i flera större städer runt om i landet, men de flesta ser samtidigt en risk att det kan komma att ändras.

I SVT Dalarnas kartläggning uppger kommunerna att det är svårt att dra slutsatser om eventuella kopplingar till organiserad brottslighet i andra städer.

– Falun har inga murar runt sig, varken i fysisk form eller runt internet. Människor som begår brott rör sig över kommungränserna och de tar också kontakt med unga genom internet, säger brottsförebyggande samordnare Ulrika Gustafsson Lindberg.

Hör Faluns brottsförebyggande samordnare om utvecklingen: “Swish och personrån”

Så går REKRYTERINGEN av unga till

  • Inträden till kriminella nätverk går ofta fort och föregås ofta av annan brottslighet, såsom snatteri, inbrott och stölder, i vissa fall misshandel och ungdomsrån.
  • Den digitala synligheten är ett sätt att rekrytera.
  • Rekryteringen av unga kan liknas vid grooming, där äldre socialiserar in yngre i kriminalitet.
  • Det är framför allt barn som rekryterar andra barn till kriminella nätverk.

Källa: Brottsförebyggande rådet, ”Barn och unga i kriminella nätverk – En studie av inträde, brott, villkor och utträde” 2023.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.