Reportrar står framför en kvinna med grått hår och leopardtröja, socialtjänstministern, som gestikulerar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad innebär den nya socialtjänstlagen? I videon listar socialtjänstministern tre punkter som utgör den nya lagen. Foto: SVT

Det här innebär den nya socialtjänstlagen

Uppdaterad
Publicerad

Förebyggande arbete, snabbare utredningar och att bryta sekretessen – så vill regeringen utforma en ny socialtjänstlag. En lag som välkomnas av socialtjänsten i Falun som samtidigt efterfrågar mer resurser.

Ökad oro och fler unga med kriminellt beteende – det vittnar socialtjänsten i Falun om. Större fokus på det förebyggande arbetet efterfrågas, men ekonomin och kompetensförsörjningen ses som hinder. 

 – Vi rör oss i rätt riktning, det finns konkreta åtgärder och kunskapsstöd, men vi behöver mer pengar för att jobba på riktigt på det här området, säger Magnus Nordahl, sektionschef på socialtjänsten i Falun.

Ny socialtjänstlag

En ny socialtjänstlag kommer presenteras under 2024. I samband med den nya lagen föreslår regeringen en kompetens- och bemanningssatsning på 200 miljoner kronor under 2024 för landets kommuner och ytterligare 8 miljarder kronor fram till 2028.

– Den nya socialtjänstlagen lyfts av kommunerna som ett mycket viktigt verktyg, tillsammans med nya sekretessregler och att få möjligheter att tydligare trycka på föräldraansvaret, säger socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M).

Är den här nya lagstiftningen tillräcklig för att möta de behov som finns?

– Den tidigare regeringens direktiv sa att den här reformen inte fick vara kostnadsdrivande. Det innebär att vi nu måste bygga på den här lagstiftningen successivt, säger Camilla Waltersson Grönvall (M).

Hör socialtjänstministern om den nya socialtjänstlagen i videon: “Förebyggande arbete, bryta sekretessen och snabbare utredningar”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.