Fackförbundet Kommunals medlemstidning Kommunalarbetaren har bevakat och skrivit mängder av artiklar om ”Hälsoscheman”, framförallt under 2021 då många kommuner införde det här.
– Det finns ingen officiell statistik på hur utbrett det är, men vi på Kommunalarbetaren gjorde en enkät 2021 som då visade att det hade införts i en tredjedel av Sveriges kommuner, säger Mira Klingberg Hjort.
Inte lagstadgade krav
Schemaförändringarna som är typiska för ”Hälsoscheman” är inte några lagstadgade krav förutom 11 timmars dygnsvila. Det som däremot är gemensamt för de kommuner som infört ”Hälsoscheman” är att man ökat andelen heltidsanställda inom äldreomsorgen.
– Men det går att ha heltid som norm ändå, men då måste man höja bemanningen. Det här är ett sätt att få ihop det utan att göra det, vilket kan vara både en kostnadsfråga och resursfråga. Många kommuner kämpar ju med personalbrist.
Omtag efter protester
På många håll har ”Hälsoscheman” nu varit en realitet i flera år trots protester, men det finns också kommuner som backat, framförallt från kortade nattpass.
– Det finns också exempel där man tagit omtag på hela schemamodellen med anledningen av personalens protester, säger Mira Klingberg Hjort.
I klippet: Tre frågor om ”Hälsoschema” – vad säger egentligen forskningen?