Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Behövs verkligen det nyaste och bästa materialet varje säsong? Hör tre spartips i videoklippet. Foto: Alfred Jakobsson/SVT

Fonden som ger pengar till idrottsutrustning i Dalarna: ”Skulle kunna dela ut mycket mer”

Uppdaterad
Publicerad

Det finns mer ekonomiskt stöd att söka inom dalaidrotten än vad som görs idag. Det konstaterar RF-SISU Dalarna. 

– Vi skulle kunna dela ut mycket mer än vad vi gör idag, säger Peter Berglund, distriktsidrottschef på RF-SISU Dalarna.

RF-SISU Dalarna har minnesfonden ”Rätt till Idrott” som varje år kan dela ut bidrag till nödvändig idrottsutrustning och kringkostnader.

– Vi har haft den här fonden i tre år och just nu har vi upp till 750 000 kronor i den, säger Peter Berglund, distriktsidrottschef på RF-SISU Dalarna.

Föreningsledare ansöker åt utövarna

Det är föreningsledare som ska ansöka om stödet för de barn och ungdomar som behöver ekonomisk hjälp, max 2 000 kronor per person och 10 000 per person för paraidrottare.

– Det ska inte vara till träningsoveraller, för det är inget man måste ha. Utan till medlemsskap, träningsavgifter eller nödvändig utrustning. Till exempel om en ledare ser att ett barns fotbollsskor har gått sönder.

Det finns inga krav på hushållets ekonomi, men ledaren ska motivera varför barnet eller ungdomen behöver bidraget.

Distriktsidrottschefen: ”Därför behövs idrotten”

Om idrottandet minskar i kärvare ekonomiska tider är distriktsidrottschefen orolig för att det kan få negativa sidoeffekter.

– När vi utövar idrott tillsammans med andra uppstår en rad samhällsfenomen. Vi får integration, bättre folkhälsa och bättre studieresultat i grundskolan, säger Berglund.

I videoklippet ser du fler tips på hur du kan hålla ned kostnaderna för idrottandet.

Hur påverkas ditt idrottade av ökade kostnader?

Frans Theresia • Jag är paraplegis, och ridningen är det enda jag kan göra, inom idrott, samtidigt som jag får bättre bålstabilitet.
Det gör helt enkelt gott för både kropp och själ.
Det är dyrare, och jag tror tyvärr ej det kommer vara möjligt att fortsätta över någon längre tid, då jag enbart har förtidspension, numer sjukersättning.
Med ökade priser på precis allt, så blir det nog många som måste sluta med sina idrotter, vilket jag tycker är mycket olyckligt.

När det gäller de som har Förtidspension/Sjukersättning, tycker jag en de/vi ochså skulle kunna få möjlighet till Friskvårdsbidrag.
Då kan man röra på sig, för många som gör det mår ju bättre, istället för att sitta henna och bli både deprimerade och hågsamma.

Alla både liten som stör, sjuk som frisk ska kunna ha en möjlighet att få må bra genom idrott, tycker jag!

Pia wåhlander • Rider inte,nu pga funktions hinder,men har gjort det.Svedens gård,surahammar, svärdsjö,,fortsätter trots kostnader,det är något som ridsportförbundet ,frågan diskuteras högre nämnderinte elevernas bekymmer mer kollektiva lösning,rida på kredit.vi jobbar för hästarna och kamratskap skull ideologi.graris jobb.

Snajden • Det blir väl mer korv och strumpor som vi innebandyföräldrar få förbereda oss på att sälja för att inte träningsavgifterna ska höjas. Om ingen vill köpa så får vi betala själva, blir dyrt hur man än beter sig.

Hästmamma • Jag har två döttrar som rider. Bara lektioner och medlemsavgifter kostar oss omkring 15000 kronor idag. Om det blir dyrare vet jag inte om båda kan fortsätta. Det är ju inte bara lektionerna som kostar. Utrustning, bilresor fram och tillbaks från stallet läggs ju ovanpå. Vi handlar så mycket begagnad utrustning det går på hästloppis .

Vad är RF-SISU?

RF-SISU är den del av Riksidrottsförbundet som stöttar och utbildar föreningar för att fler ska kunna idrotta.

I Dalarna finns ca 800 idrottsföreningar kopplade till 72 olika specialidrottsdistriktsförbund. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.