Pontus Liljebrand byter el på en kristallkrona. Den får dock den gamla typen av kontakt, eftersom ägaren inte har de nya uttagen i huset. Foto: Hannes Forssell, SVT

Trög övergång till ny lampstandard

Uppdaterad
Publicerad

Sedan 1 april gäller en ny standard för lampproppar och -uttag. Men övergången har varit trög, och det kan vara problem att få tag på lampor med den nya standarden.

Standarden innebär att den nya sortens lamputtag ska monteras i alla nyproducerade hus och lägenheter. Men trots att övergångsperioden har pågått sedan 2009 så har förändringen gått trögt. På IKEA i Borlänge väntar man in lampor med den nya standarden vid årsskiftet.

Flyttar man till nytt hus måste alla kontakter bytas

Och för den som flyttar till ett nytt boende kan det bli fråga om en del jobb för att kunna använda de nya lamputtagen. Då måste nämligen alla stickkontakter bytas. I lampbutiken Ljusgruvan i Falun märks en ökad efterfrågan på så kallade DCL-kontakter.

– Det byggs ju väldigt mycket, både lägenheter och villor så det är ganska hård åtgång på dem, säger Pontus Liljebrand.

”Man pratar om 50 år”

Den gamla standarden får användas även fortsättningsvis tills den nya standarden fasats in. Vilket kommer att ta ett tag.

– Man pratar om runt 50 år, det är så länge en elinstallation håller ungefär, säger Ingvar Eriksson på Svensk Elstandard.

Exempel på elarbeten du får göra själv

För att få utföra dessa arbeten måste du ha kunskap om hur du gör. Arbetet ska även kunna kontrolleras på ett korrekt sätt. Är du minsta osäker, överlåt arbetet till ett elinstallationsföretag!

  • Byta trasig proppsäkring och återställa utlöst automatsäkring
  • Byta glödlampor
  • Byta lamphållare
  • Montera skarvsladdar
  • Montera sladdströmbrytare och stickproppar
  • Reparera och byta ut delar i trasiga skarvsladdar och apparatsladdar
  • Byta befintlig strömbrytare med högst 16 A som är placerad i en egen kapsling eller dosa
  • Byta befintligt vägguttag för högst 16 A som är placerat i en egen kapsling eller dosa

Källa: Elsäkerhetsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.