Man i uniform som står framför brandbil, folk på torg som tittar på fyrverkerier

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se insatsledaren Johan Wahréns tips om lokala föreskrifter och vad man ska göra ifall fyrverkeripjäsen inte tänds som den ska. Foto: Charlotte Pettersson/SVT, SVT arkiv

Se räddningstjänstens tips för ett säkert och trivsamt nyårsfyrverkeri

Uppdaterad
Publicerad

Brandskyddsföreningen varnar för ”langning” av fyrverkerier. Under det senaste decenniet ser man en minskning av antalet bränder som orsakats av fyrverkerier – men samtidigt är det många minderåriga som fortfarande skadar sig.

Räddningstjänsten i landet rycker årligen ut på omkring 130 bränder orsakade av fyrverkerier och varje år skadar sig nästan 100 personer.

Även om personskador orsakade av fyrverkerier minskar i takt med antal bränder visar statistiken att mer än var tredje person som skadas är minderårig – trots att det är olagligt för personer under 18 år både att köpa och använda fyrverkerier.

Brandskyddsföreningen varnar för att langa och sprida fyrverkerier och upplyser om att det är olagligt att sälja fyrverkerier till minderåriga.

Restriktioner och nya tillståndskrav

Under 2022 var antalet bränder orsakade av fyrverkerier lika med noll i Dalarna, efter en successiv minskning under flera år, enligt statistik från MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap).

Anledningen till att bränder och personskador, orsakade av fyrverkerier, minskar är bland annat restriktioner. Sedan tidigare är några av de kraftigaste raketerna borttagna ur försäljningssortimentet och raketer med styrpinne kräver både utbildning och tillstånd för att få användas.

– Ur brandsäkerhetsskäl fungerar restriktionerna relativt bra, sedan går det alltid att missbruka. Det är när man inte följer restriktionerna som det blir farligt, säger brandingenjören Lars Brodin från Brandskyddsföreningen.

I videon: Räddningstjänsten ger fyra säkerhetstips för en olycksfri och trivsam nyårsfyrverkerishow.

personskador orsakade av fyrverkerier

Dalarna

2018: 4 personer

2019: 2 personer

2020: 2 personer

2021: 4 personer

2022: 0 personer

Riket

2018: 109 personer

2019: 91 personer

2020: 68 personer

2021: 65 personer

2022: 60 personer

Källa: Socialstyrelsen, antal patienter i sluten och/eller specialiserad öppenvård efter explosion av fyrverkeripjäs

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.