Skogsstyrelsen uppskattar att i snitt var tionde ungtall i landet har betesskador från vilt. I Dalarna finns det områden där betesskadorna minskar, som Älvdalen och Fredriksberg, men Magnus Hedspång som är skogsskadesamordnare i Dalarna för Skogsstyrelsen, menar att problemet är svårlöst.
– Det är inte så enkelt att man kan minska antalet älgar och på så sätt minska betesskadorna, säger han.
Målet: 5 procent betesskador
2012 infördes en ny älgförvaltning med syftet att komma tillrätta med betesskador på skog. Sedan dess har älgstammen minskat, men målet på fem procent betesskador är långt borta.
Magnus Hedspång menar att det finns komplexa sammanhang och kunskapsluckor om vad som påverkar mängden betesskador.
– De år då det är mindre snö kan älgarna äta mer bärris till exempel. Vintern 2018 hade vi snö långt in i april, då hade vi extremt höga betesskador, säger han.
Uppdrag att se över situationen
Skogsstyrelsen och Naturvårdsverket fick i maj i uppdrag att tillsammans med länsstyrelserna utreda vilka åtgärder som skulle kunna leda till balans när det gäller storleken på älgstammen och mängden foder i skogen.
– Jag tror det har blivit fel att fokusera på bara älgar, det hade varit bra att plantera mer skog. Vi är jätteduktiga på att plantera tall men vi skulle kunna bli bättre, säger Magnus Hedspång.
Uppdraget för Skogsstyrelsen och Naturvårdsverket ska redovisas senast 30 september 2023.