Erik Sahlin gör tonic i sitt mikrobryggeri i Borlänge

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Från öl till alkoholfritt – se när tonic tillverkas och hör Borlängebryggaren Erik Sahlin om varför han ställde om stora delar av sin produktion. Foto: Anton Ånell/SVT

Tufft för mikrobryggerier: Borlängebryggaren valde alkoholfritt

Uppdaterad
Publicerad

Skenande kostnader och stenhård konkurrens – efter de senaste årens enorma uppsving är det nu tuffa tider för Sveriges mikrobryggerier. För Borlängebryggaren Erik Sahlin blev lösningen att styra om produktionen från hantverksöl till alkoholfritt.

– Det är en bransch i kris. Vi ville hitta andra sätt att nå lönsamhet, säger Erik Sahlin.

Enligt Systembolagets siffror har försäljningen av specialöl i år backat med 14,5 procent jämfört med första halvåret 2021.

I Falun har två bryggerier i rad, Villovägen och Lindvalls, etablerat sig och sedan lagt ner i samma byggnad de senaste åren. I Smedjebacken tvingades Bergslagens brygghus till konkurs i fjol.

För dyrt

När SVT besöker Erik Sahlins bryggeri i Borlänge är Lennart Rylander, som driver Mjelga Hantverksbryggeri i Borlänge, på besök. Även Rylander funderar på att lägga ner.

– Det är helt enkelt för dyrt, säger Rylander.

Erik Sahlin menar att det finns ett ”glastak” som mikrobryggerier förr eller senare når, där produktionen måste ökas enormt för att saker ska gå runt. Det är en ökning som många bryggerier inte mäktar med. För Sahlin blev lösningen att styra om produktionen.

– Nu är mer än två tredjedelar av vår omsättning alkoholfritt, främst tonic, säger Sahlin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.