Dykarföreningen DK Masen dyker i älven för att hitta diverse fynd på älvbotten. Foto: Torbjörn Påhlman/SVT

Ungdomar rensar Dalälven på skräp

Uppdaterad
Publicerad

Startskottet har gått för den årligen återkommande älvstädningen som genomförs för sjätte året i följd av tusentals idrottsungdomar längs fyra svenska älvar – Ljusnan, Dalälven, Klarälven och Gullspångsälven.

Totalt engagerar Älvstädningen cirka 2 000 föreningsaktiva i över 80 föreningar och de älvar som städas.

– Nedskräpning är en högaktuell fråga även för Sveriges älvar och därför gör ungdomarna en nödvändig insats. Sedan starten 2013 har 147 ton skräp hittills plockats längs och i älvarna, varav mer än hälften utgörs av den förhatliga plasten. I år räknar vi med cirka 20 ton till, säger Städa Sveriges vd Mats Wesslén i ett pressmeddelande.

Tjänar på renhållning

Projektet Älvstädningen går ut på att engagera så många idrottsföreningar som möjligt att mot en ersättning till klubbens eller lagets kassa städa en bestämd älvsträcka.

I helgen fortsatte städningen i Dalälven där drygt 890 idrottsungdomar och ledare kommer att städa utmed älvstränderna.

Deltagarna kommer från 35 föreningar i 16 kommuner utmed Dalälven, från Älvdalen i norr till Älvkarleby i söder.

Varierade fynd

– Häromåret hittade vi ett 40-tal tunnor med olja vid dykstädningen i Dalälven. Ett sådant fynd gör ju en oerhörd skillnad för vattenkvalitén i älven, och i förlängningen Östersjön, säger Mats Wesslén.

I år blev en hemgjord sprängladdning ett oväntat fynd i Krylbo, och förorsakade pådrag från polisen och den nationella bombgruppen som kallades in för att ta hand om föremålet.

Fakta om Älvstädningen:

Älvstädningen är ett miljösamarbete mellan Städa Sverige och Fortum. Syftet med Älvstädningen är att involvera lokala idrottsföreningar i miljöaktiviteter kring älvar för att uppmärksamma och informera om den nedskräpning som sker i vår natur och runt våra vattendrag.

Under tre helger sensommaren 2018 plockar föreningarna skräp på utvalda sträckor utmed Dalälven, Ljusnan, Klarälven och Gullspångsälven. Alla föreningar som deltar får ekonomisk ersättning för sitt arbete.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.