Med hjälp av en ny anläggning i Limån, med en undervattenskamera mitt i ån, så kan länsstyrelsen och även allmänheten, ta del av linsens fynd. Bland massa löv och abborrar som glider förbi i strömmarna, så har även två öringar dokumenterats nyligen.
”Varit tekniskt omöjligt för fisken att passera”
Förändringen kom efter att man förra året rev två kraftverk i ån.
– Under de här 220 åren så har kraftverksdammarna funnits här. Så det har varit tekniskt omöjligt för fisken att passera dem, säger Lucas Stark.
Vad spelar det för roll att Siljansöringen är i Limån?
– Det är nästan en filosofisk fråga. Det är som att älgen skulle försvinna från skogen. Den hör till det här vattnet, det är öringens naturliga habitat, och nu har vi återställt det, säger han.
Ett samarbete fri från strider
Att de sett resultat beror bland annat på ett samarbete mellan tre fiskevårdsområden, kommun, länsstyrelse och energibolag, konstaterar Stark.
– På andra platser i landet är det ofta längre domstolsprocesser och strider. Att vi lyckats tror jag handlar om en vilja från ideella krafter att vi vill ha ett levande fiskbestånd, och att kommunen och energibolaget också vill se friskare vatten, menar Lucas Stark.
Siljansöringen:
• Siljansöringen är samma art som finns i resten av landet, alltså öringen.
• Siljansöringen är unik på så vis att den är grovvuxen och simmar ganska långt för lek.
• Att skapa bättre förutsättningar för Siljansöringen att leka är ett större projekt som är pågår bland såväl länsstyrelsen, energibolag och Siljansnäs fiskevårdsområdesförening.
• Biotopvårda, som man gjort i Limån för att få öringen tillbaka, betyder att man återställer vattnet till hur det såg ut innan man började bygga till exempel dammar och kraftverk.
Källa: Siljansnäs fiskevårdsområdesförening