Säkerhetssamordnaren Johan Leopoldsson, i en grön jacka, står i ett rum och placerar böcker på ett litet bord under handtaget på en blå dörr.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Säkerhetssamordnaren Johan Leopoldsson listar tre viktiga saker att tänka på om du plötsligt skulle befinna dig i en situation med pågående dödligt våld. Foto: Alfred Olhans/SVT

Utbildarens tips: Så bör du agera vid en skolskjutning

Uppdaterad
Publicerad

Elva personer har dött i skolattacken i Örebro på tisdagen. Under vintern har alla Ludvikas skolor och fritidsgårdar utbildats i pågående dödligt våld. Vad gör man om man inte kan fly, och hur barrikaderar man dörren? Här visar och förklarar den före detta insatspolisen Johan Leopoldsson.

Han är Ludvika kommuns säkerhetssamordnare och har tidigare jobbat som insatspolis.

I videoklippet högst upp demonstrerar han tre tips från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) om vad som är rätt eller fel att göra vid en skolattack, en skjutning eller ett våldsdåd på en arbetsplats.

Skjutning vid skola i Örebro

– Jag tror att det behöver komma lagstiftning som tvingar skolorna att jobba med sitt säkerhetsarbete kring våldshändelser, på samma sätt som med brandskyddet. Det kan vara allt från larm- och kommunikationsappar till lås och utbildning, anser Leopoldsson.

Ludvikaskola hölls stängd efter hot i januari

Scenariot finns färskt i minnet för många i Ludvika efter att Kyrkskolan plötsligt stängdes den 23 januari när polisen fick in uppgifter om att en 14-åring skulle ha uttalat hot om skjutvapenvåld mot personer på skolan.

Inget vapen hittades den gången och pojken ska ha sagt till polisen att det inte fanns något uppsåt att skada andra.

All skolpersonal har utbildats

På gymnasieskolan VBU Högbergsskolan berättar vuxenutbildningens verksamhetschef Karin Pihlström att skolan har kraftsamlat för att stötta elever och personal som känner oro dagen efter våldsdådet i Örebro.

– Känslan jag har är att det har varit nedstämt och sorgesamt, men vad jag vet så har det inte märkts någon frånvaro här på skolan.

Här nedanför ser du Pihlström berätta mer om vad den förebyggande utbildningen har gett henne – och varför inte eleverna fick gå den tillsammans med lärarna.

Karin Pihlström står framför entrén till VBU Högbergsskolan

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det går inte att ha en manual” – se Karin Pihlström berätta vad skolpersonalen i Ludvika har fått lära sig om pågående dödligt våld. Foto: Alfred Olhans/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skjutning vid skola i Örebro

Mer i ämnet