En extern utredning visar att Region Dalarna har brutit mot visselblåsarlagen. Foto: SVT

Utredningen: Region Dalarna bröt mot visselblåsarlagen

Uppdaterad
Publicerad

Region Dalarna bedöms ha brutit mot visselblåsarlagen. Den slutsatsen dras i en extern utredning som tillsattes efter att regionen ville avsluta chefsförordandet i förtid för Iva-chefen i Falun.

– Jag beklagar att vi som region bedöms ha brutit mot visselblåsarlagen. I Region Dalarna ska vi alltid stå för öppenhet, respekt och ansvar, säger regiondirektör Anna Thörn.

Det var i slutet av maj som Läkarförbundet i Dalarna meddelade att de ville pröva om Region Dalarna bröt mot visselblåsarlagen i samband med att regionen ville avsluta chefsförordandet i förtid för Iva-chefen Torbjörn Roos.

Enligt Läkarförbundet var regionens beslut om att avsluta chefsförordnandet kopplat till ett visselblåsarärende mot en annan person i regionen. Något som facket betraktar som ett brott mot visselblåsarlagen.

Företaget KPMG har nu i en extern utredning samlat in information via dokument och intervjuer med berörda personer.

”Tar utredarens slutsatser på allvar”

Utredaren skriver att lagen om skydd för personer som rapporterar om missförhållanden kan appliceras på de åtgärder som vidtagits mot verksamhetschefen, samt att verksamhetsföreträdare inte får vidta repressalier mot personer som rapporterat missförhållanden.

– Vi tar utredarens slutsatser på största allvar. Jag kommer nu att säkerställa att ärendet fortsätter att hanteras utifrån utredningen, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Åsa Dedering.

Utredaren rekommenderar också att regionen ska utreda arbetsmiljösituationen inom hälso- och sjukvårdsförvaltningen.

Detta har hänt:

December 2023: Region Dalarna startar en utredning efter ett visselblåsarärende gällande jäv mot chefen för Division kirurgi, Tomas Riman. Utredarna intervjuar visselblåsaren och flera chefer i verksamheten. En av dem är Torbjörn Roos.

Mars 2024: Utredningen redovisas. Den visar att Tomas Riman är oskyldig till jäv.

Maj 2024: Chefen för intensivvården, Torbjörn Roos, får veta att hans chefsförordnande kommer att sägas upp i förtid. Personal vid regionen startar en namninsamling och protesterar mot beslutet.

• Sveriges läkarförbund inleder förhandlingar med Region Dalarna och hävdar att de brutit mot visselblåsarlagen och att IVA-chefen Torbjörn Roos uppsägning handlar om en repressalie efter visselblåsarärendet mot Riman.

• Region Dalarna tillsätter en extern utredning av hur de själva hanterat visselblåsarärendet och den 12 juni tas kirurgchefen Tomas Riman ur tjänst i väntan på att utredningen ska bli klar.

26 juni 2024: Utredaren KPMG bedömer att Region Dalarna har brutit mot visselblåsarlagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.