Den rödlistade sandödlan kikar fram mellan en hög pinnar

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varför är sandödlan hotad? I klippet får du svar på tre frågor om den ovanliga sandödlan. Foto: Uno Skog, Länsstyrelsen Dalarna

Utrotningshotade sandödlan får eget naturreservat i Mora

Uppdaterad
Publicerad

Den rödlistade sandödlan får nu ett eget naturreservat. Länsstyrelsen Dalarna och Mora kommun har aktivt jobbat för att skydda och värna om reptilen, och nu upprättas naturreservatet i Mora för att stärka beståndet.

– Det här ger en möjlighet att bevara och förbättra platsen som sandödlorna bor på. De får fler ytor att vara på, och vår förhoppning är att när det finns fler livsmiljöer, mer sandytor, så hoppas vi att populationen ska öka, säger Marianne Pasanen-Mortensen, naturvårdshandläggare på länsstyrelsen.

Det nya reservatet heter Yftbåkk naturreservat och ligger nära Svinvallen som är ett annat reservat, norr om Mora vid väg 70.

Ska skapa fler sandmiljöer till ödlorna

Länsstyrelsen får nu större möjlighet att hjälpa sandödlan än om det hade varit mark som tillhör privata skogsägare, menar Pasanen-Mortensen.

– Vi behöver skapa fler sandmiljöer till ödlorna så vi kommer skrapa fram mer sand till dem, för att de ska kunna lägga ägg och föröka sig.

Uppmaningen: Gå inte i sanden

Hon uppmanar alla som besöker reservatet att inte gå där det är sand, utan bara gå på de upptrampade stigarna.

– Går man i sanden finns risken att man trampar på äggen som ligger där, så att de inte överlever, säger Marianne Pasanen-Mortensen.

Ser man en sandödla ska man rapportera in det till hemsidan Artportalen.

Lär dig mer om det ovanliga djuret – i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.