• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: SVT/Josef Björnetun

Fler olyckor efter tidsomställning

Uppdaterad
Publicerad

Natten mellan lördag och söndag är det dags att ställa fram klockan en timme. Då är det officiellt sommartid och ljusare tider är att vänta. Samtidigt har trafikolyckorna en tendens att öka under sommaromställningen.

En timmes förlorad sömn borde inte spela så stor roll kan man tycka, men statistik visar att bakom ratten kan omställningen till sommartid vara problematisk. Det råder delade meningar om huruvida vi ska ha sommartid i Sverige eller inte. Ur trafiksynvinkel kan det finnas skäl att se över justeringen.

– Om man tittar på hela befolkningen så finns det faktiskt resultat som visar på en ökad olycksfrekvens, dagarna innan och efter omläggningen, säger Torbjörn Åkerstedt, professor vid stressforskningsuniversitetet vid Stockholms Universitet.

Att stiga upp på morgonen kan vara tufft, oavsett om det är vintertid eller sommartid. Så kallade kortsovare, personer som sover mellan fem och sex timmar per natt är extra känsliga nu när klockan ställs fram en timme. Men det finns sätt att förenkla den plötsliga övergången.

– Ett sätt är att göra det här väldigt gradvis. Man kan gå upp tio minuter tidigare och sedan göra det gradvis över en vecka. Man kan börja innan också för all del, säger Torbjörn Åkerstedt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.