Folkhälsoenkäten i Dalarna visar att 50 procent av kvinnorna och 40 procent av männen som deltog i undersökningen har sömnproblem.
Junia Joffer berättar att nivåerna för sömnstörningar i Dalarna liknar de i riket vad gäller både män och kvinnor.
– Nu har vi möjlighet att titta på utvecklingen av sömnbesvär över tid. Männen är idag på samma nivå som kvinnorna var 2014 och kvinnorna har ökat ytterligare 10 procent från 2014, säger Junia Joffer.
Oro och ångest ökar
Undersökningen visar även att andelen som drabbas av oro, ångest och ängslan ökar i Dalarna och det är främst yngre kvinnor som är drabbade.
Enkäten visade däremot att majoriteten av deltagarna i Dalarna upplever att de har en god eller en mycket god hälsa. Men om man jämför årets resultat med resultatet 2014 så har andelen personer som upplever att de har god eller mycket god hälsa minskat från 69 procent 2014 till 65 procent 2024.
Samarbete är lösningen
Junia Joffer menar att ingen enskild aktör kan lösa de hälsoproblem som presenteras i undersökningen.
– Det är viktigt att se helheten och vi behöver jobba på många olika plan i samhället, inom regionen, i kommunerna och i skolorna för att kunna hantera det här.
I videon kan du höra sömnforskaren Christian Benedicts tips om hur du kan förbättra din sömn.
Det här är Folkhälsoenkäten
- Folkhälsoenkäten ”Hälsa på lika villkor” (HLV) är en undersökning som utförs i hela landet av Folkhälsomyndigheten, Sveriges regioner och Statistiska Centralbyrån.
- Enkäten skickades till 45 000 personer i Sverige, ungefär 40 procent svarade.
- Syftet med enkäten är att ta reda på hur personer i Sverige mår och upplever sin egen hälsa.
- Enkäten används även för att jämföra olika samhällsgruppers mående.
Källa: Folkhälsomyndigheten och Region Dalarna