• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Per Söderberg är divisionschef för psykiatrin i landstinget Dalarna. Foto: SVT/Arkiv

Varannan sjukskrivning i Dalarna beror på psykisk ohälsa

Publicerad

Det första kvartalet 2017 låg psykisk ohälsa bakom 51% av alla sjukskrivningar i Dalarnas län, nästan en dubbelt så stor andel som vid samma tidsperiod 2010. Det är den kraftigaste ökningen i hela Sverige.

Det är Skandia som har tagit fram rapporten utifrån Försäkringskassans statistik, och där framgår det att 2017 är det första året som den psykiska ohälsan orsakar fler sjukskrivningar än den fysiska ohälsan.

– Förr var det magen och ryggbesvär som var vanliga orsaker, nu är min upplevelse att arbetarna istället uttrycker problem kring stress och belastning, kommenterar Per Söderberg som är divisionschef för psykiatrin i Landstinget Dalarna.

Belastar primärvården

Söderberg berättar att den nationella trenden är att frekvensen av allvarligare psykiska sjukdomar som till exempel schizofreni och bipolär sjukdom håller sig ganska stabil över tid.

Däremot ökar förekomsten av utbrändhetssymptom kraftigt, besvär som oftast behandlas av primärvården.

– Det kan kopplas till ökad stress, krav från sig själv och andra, och att man upplever att samhället går fort framåt. Då orkar man inte med, konstaterar Per Söderberg.

Försäkringskassans analytiker Ulrik Lidwall delar den bilden, här berättar han om hur dagens arbetsmarknad påverkar vår psykiska hälsa.

Andel sjukskrivningar i Dalarnas län som beror på psykisk ohälsa, första kvartalet respektive år:

2010: 27%

2011: 31%

2012: 33%

2013: 35%

2014: 38%

2015: 44%

2016: 48%

2017: 51%

Källa: Försäkringskassan och Skandia

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.