”Normal försiktighet vid eldning och grillning utomhus” lyder Räddningstjänsten Dala Mitts råd. Foto: Janerik Henriksson/TT

Värmen i Dalarna – senaste nytt om brandrisken och torkan

Uppdaterad
Publicerad

Det har varit eldningsförbud i hela Dalarna efter en varm och regnfattig försommar. Här uppdaterar vi med små och stora nyheter som det varma vädret för med sig, bland annat kring eldningsförbud och bevattningsförbud.

Vädret i Dalarna

Överblick

Pinnat inlägg

Trots regnet – foderbrist för djur

Torkan som varit har lett till foderbrist för djur. och även om det kommit en hel del regn i juli kommer bristen bli långvarig enligt länsstyrelsen, som nu tagit beslut om att ge lantbrukare möjlighet att skörda mer foder.

– Torkan i maj och juni har gjort att uppemot hälften av skörden har försvunnit, säger Håkan Movitz,
tf chef för avdelningen hållbar utveckling på Länsstyrelsen Dalarna.

I vanliga fall ska fång- och mellangrödor inte skördas innan 10 oktober för att lantbrukare ska kunna få stöd för den nytta grödorna gör när det gäller till exempel kolinlagring och bindande av kväve.

Nu kan den som vill göra undantag från den regeln utan att riskera att gå miste om bidrag.

– Vi gör avsteg från detta på grund av torkan, säger Håkan Movitz.

Pinnat inlägg

Ändrade bevattningsregler i Falu kommun – men inte i Svärdsjö

Falu energi och vatten införde tidigare i sommar begränsningar i vattenanvändandet. Endast bevattning mellan kl 23-05 tilläts.

Nu införs istället datumbevattning, vilket innebär att man får vattna på dagtid men bara vissa datum.

Den som bor på ojämnt gatunummer uppmanas vattna på ojämna datum och den som bor på jämnt nummer på jämna datum.

– Genom att införa datumbevattning fördelar vi fortfarande användningen under dygnet, men vi hoppas att det ska underlätta för våra kunder. När vi ser att förbrukningen har stabiliserats på en mer normal nivå under minst 1 vecka, kommer vi att ta bort bevattningsrestriktionerna, säger Lena Melander, chef för vattenförsörjningen på Falu energi och vatten.

Fortsatt förbud i Svärdsjö

Bevattningsförbudet i Svärdsjö kvarstår.

– Det vi kan se nu är en liten förbättring när det gäller grundvattennivån, men uttaget i våra brunnar är fortfarande för hög. Om vi ser att nivåerna i uttagsbrunnarna är stabila under en längre period, minst en vecka, är det aktuellt att ändra från bevattningsförbud till restriktioner med datumbevattning, säger Lena Melander.

Mycket liten brandfara i flera dalakommuner

Läget när det gäller brandrisk har förändrats med väderleken. Nu råder mycket liten brandrisk i flera dalakommuner.

Det innebär att normal försiktighet vid eldning och grillning utomhus ska ske. Det finns däremot inget eldningsförbud utfärdat i någon av kommunerna i länet.

Uppdaterad: 12 juli 2023.

Eldningsförbudet hävt i hela länet

På måndagen hävs eldningsförbudet även i de delar där det funnits kvar.

I de norra delarna hävdes förbudet redan innan helgen då prognosen visade regn.

På måndagen hävs eldningsförbudet även i resterande kommuner, skriver räddningstjänsten Dala-Mitt på sin hemsida. Där meddelar man också att den rådande brandfaran nu är "mycket liten".

”Regnvädret kom som det skulle i helgen och lite mer därtill. Brandriskprognoserna visar på väldigt låga värden åtminstone en vecka framöver och därmed är det inte längre motiverat att fortsätta ha ett eldningsförbud”, skriver Dala Mitt.

Eldningsförbudet upphävt i vissa kommuner

Regn väntas under helgen

Nu har eldningsförbudet hävts i Mora, Orsa, Älvdalen, Vansbro och Leksand. Anledningen är helgens förväntade regn enligt Brandkåren Norra Dalarna.

I övriga kommuner gäller fortfarande förbudet, bland annat i Falun och Borlänge som ingår i Räddningstjänst Dalamitts område. Enligt Räddningstjänst Dalamitt beror det på att regnprognoserna är osäkra och att det framför allt i de södra delarna av länet fortfarande är väldigt torrt i marken.

Eldningsförbud hävs i norra Dalarna

Slopas natten mellan fredag 30 juni och lördag 1 juli.

I helgen hävs eldningsförbudet i kommunerna Mora, Orsa, Älvdalen, Vansbro och Leksand, enligt Brandkåren Norra Dalarna. Detta tack vare regnet som fallit ner över delar av länet under dagen och som väntas fortsätta i helgen. Normalt eldningsförbud råder fortfarande i övriga dalakommuner.

"Om det regniga vädret håller i sig och sprids till fler delar av länet kan eldningsförbudet komma att hävas på fler ställen", skriver Rättviks kommun på Facebook.

Släckningsarbetet fortsätter - räddningsledaren: "Branden är under kontroll"

Skogsbranden på länsgränsen vid Målarberget utanför Norberg bedöms på fredagsmorgonen vara under kontroll.

– Läget är oförändrat men vi bedömer att branden är under kontroll och vi kan gå ner med enheter, säger räddningsledaren Roger Ågren till SVT Nyheter Västmanland.

Läs mer här.

Monika • Hur ser det ut med regn framöver nästa vecka? Har hört att det ska regna nästan varje dag här i Orsa iallafall men kommer det fortfarande vara extremt torrt efter det?

Hej! Enligt den senaste prognosen från SVT Väder sveper välbehövligt regn och svalare vindar in under slutet av denna vecka och början på nästa, men det mesta tyder på att allt varmare väder kan förväntas igen framåt slutet av nästa vecka.

Aktuell prognos finns här.

Axel • Hej! Har ni fått någon kommentar än från t.ex. räddningstjänst om de märkt någon skillnad från 2018 när det gäller sammordning mm. Man har ju läst att de stärkt beredskapen och har nya rutiner för bättre samordning, så det skulle vara intressant att höra hur de tycker det fungerar i praktiken nu. Tack för bra aktuell rapportering!

Hej!

Tack för tipset! Vi skickar med den frågan till de reportrar som är ute på fältet. Tills dess kan du titta på det här som vi rapporterade om i början av sommaren.

Het sommar i Dalarna förutspås – innebär stora brandrisker | SVT Nyheter

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Veckolångt släckningsarbete på Målarberget

Under natten till torsdagen har branden mellan Norberg och Avesta i Västmanlands län varit under kontroll, meddelar SOS Alarm som svarar för räddningsregion Bergslagen på torsdagsmorgonen. Däremot förändrades läget några timmar senare.

Läs vad kommunchefen i Norberg säger om brandläget på torsdagsförmiddagen.

Så här sa SOS Alarm på torsdagsförmiddagen:

- Läget är lugnt just nu. Räddningstjänsten kommer vara på plats i minst en vecka framåt, och Försvarsmakten fram till fredag, säger Johan Gustafsson, teamledare på SOS Alarm som svarar för räddningsregion Bergslagen.

Branden är inringad

Det är fortfarande många resurser på plats och ett omfattande arbete pågår.

Vad kommer ske framöver? 

- De flygande enheterna har inte varit på plats under natten när det är mörkt. Men de kommer återkomma idag för att vattenbegjuta hela området. Man dränker allt i vatten, säger Johan Gustafsson.

Jan Erik Olsson privat • Jag var till Engelsberg och kollade vatten bombnings planen dom hämtade vatten varje 5-6 minut cirka 3000 liter så det regnade nog på brandplatsen Tack alla för insattsen.

Tack för att du delar med dig!

Branden mellan Avesta och Norberg under kontroll

På onsdagskvällen meddelar räddningstjänsten genom SOS Alarm att branden mellan Avesta och Norberg är under kontroll.

Insatser pågår dock fortsatt med brandmän på marken, helikoptrar och flygplan.

Räddningstjänsten räknar med att vara kvar på platsen i en vecka för att hålla kontroll på branden.

Militären kommer att vara på plats till på fredag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Torka, värme och brandrisk sommar 2023

Mer i ämnet