Patienter med svåra psykiatriska besvär får inte den vård de behöver. De fastnar inom primärvården när de borde behandlas inom psykiatrin. Det uppger en stor majoritet av drygt 330 vårdcentraler runt om i landet i en enkät från SVT.
”Patienterna bollas fram och tillbaka”
I Dalarna svarar ansvariga på vårdcentraler bland annat: ”Patienterna bollas fram och tillbaka” , ”Patienter hamnar mellan stolarna” och ”Patienter får inte rätt vård på rätt nivå av rätt kompetens”.
Tio av de 12 vårdcentraler i länet som svarat på SVT:s enkät uppger att de behöver ta hand om patienter som borde vårdas inom specialistpsykiatrin och åtta av dem menar att det här har blivit allt vanligare.
Lösningar på gång
Divisionschefen för psykiatrin i Dalarna, Jeanette Hjortsberg, ser behovet av att förbättra samarbetet mellan vårdcentraler och psykiatrin – samtidigt säger hon att lösningar är på gång.
– Jag tycker i det stora hela att dialogen funkar bra. Sedan vet jag att det fungerar bättre på vissa områden och sämre på andra, säger hon.
I videon: Hör hör vårdcentralchefen på Jakobsgårdarna om läget.
Ansvarsfördelning mellan primärvård och psykiatrin:
Ansvarsfördelningen mellan specialistpsykiatrin och primärvården ser olika ut i olika regioner, men enligt de flesta riktlinjer ansvarar primärvården för patienter med lätt till medelsvår psykisk ohälsa och psykiatrin för patienter med allvarligare psykiatriska problem.
Psykiatrin har ofta fler och mer omfattande behandlingsmöjligheter och möjlighet att skriva ut mer specialiserade läkemedel.