Tonåringarna satt barnvakt – räddade sex barn undan branden

Uppdaterad
Publicerad

Grannen knackade på.

Det brann utanför.

Då ryckte de barnvaktande tonåringarna Kevin och Ebba Bergqvist in och räddade alla sina sex kusiner.

– Jag fick springa upp och väcka alla barnen, säger Ebba Bergqvist till SVT Dalarna.

Lägenhetshuset i Vikmanshyttan brann ner till grunden under natten mot lördagen.

I en av lägenheterna fanns Kevin och Ebba Bergqvist som var barnvakter till sina sex kusiner. Barnens mamma var på jobbet.

– Jag trodde inte det var sant först. Jag var ju i Borlänge och det här hände i Hedemora. Hela världen rasar. ” Är de ute, är de ute? Vad skall jag vänta mig?”. Det är så overkligt, säger mamman Emma Bergqvist till SVT Dalarna.

Räddade ut barnen

Och det hade kunnat gå riktigt illa om det inte hade varit för de tonåriga barnvakterna.

– Jag märkte hur det smällde utanför och sen kom grannarna och knackade på så jag gick ner och kollade och då brann det utanför, då fick jag springa upp och väcka alla barnen och ta ut dem. När vi hade fått ut barnen så gick det väldigt fort innan det började ta sig överallt, säger Ebba Bergqvist.

– Hon (Ebba) sprang ju upp och hämtade ungarna och precis när de hade kommit tio meter från huset så tog det sig där man går in vid trappan och då hade vi aldrig kunnat komma ut, säger Kevin Berqvist.

Bor hos systern

Det mesta i familjens lägenhet försvann i branden, foton, dagböcker men även alla kläder och skor.

– Jag vet inte vad jag hade gjort om jag hade mist mina barn och mina syskonbarn. Det är det enda som räknas. Vi har varandra, det har vi ju. Det känns otacksamt att sitta och sakna materiella saker. Men det är en sorg att inte ha de här sakerna. Min pappa är död och hans dagböcker. Det är så mycket jag inte kan få tillbaka som bara är borta. Det gör ont, säger Emma Berqvist.

Familjen har temporärt fått flyttat in hos Emmas syster men framtiden är oklar.

– Vi har bott här i natt, sen skall vi bo här kommande natt, sen vet vi inte riktigt. Det får vi se. Min hyresvärd är guld värd. Han har erbjudit lägenheter och man har fått så mycket hjälp av folk. Man ser verkligen hur många som finns här för oss , säger Emma Bergqvist.

I klippet ovan kan du även höra från Emma Bergqvists systerbarn som var de som fick ut alla hennes barn ur det brinnande huset.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.