Brandmannen Jon Fredriksson står i dörröppningen till en brandbil, iförd en svart skyddsoverall med reflektorer och en hjälm. Brandbilen står på brandstationen i Mora där räddningstjänsten Norra Dalarna utgår ifrån.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör brandmannen Jon som pratar om psykisk ohälsa med barn och unga Foto: Jennifer Howgate/SVT

Brandmän i Dalarna pratar om suicid på skolor: ”Fler dör i suicid än i bränder”

Uppdaterad
Publicerad

När räddningstjänsten besöker skolor i norra Dalarna för att prata om brandsäkerhet passar brandmännen även på att prata om psykisk ohälsa. En satsning som fler runt om i Sverige vill ta efter.

– Fler dör i suicid än i trafiken eller bränder. Vi måste normalisera att prata om hur vi mår, säger brandmannen Jon Fredriksson.

Brandkåren Norra Dalarna är en del av ett projekt i Mora kommun där psykisk ohälsa bland barn och unga ska sättas i fokus. Jon Fredriksson är en av de brandmän som pratar med elever på skolor i länet, om brandsäkerhet men också om hur de mår. För honom är engagemanget personligt:

– Jag har själv lidit av psykisk ohälsa och jag vet hur viktigt det är att prata om det.

Vill ge unga skyddsnät

Målet med projektet är att ge barn och unga mellan 0 och 20 år inom kommunen ett skyddsnät och fånga upp de som mår dåligt. De som deltar är bland annat förskolor, grundskolor, gymnasium, socialtjänst och andra engagerade.

– Målet är att förbättra barn och ungas hälsa. Vi behöver hjälpas åt och få olika perspektiv, säger projektledaren och kuratorn Sara Karlsson Bogg.

Extra fokus under helgerna

Under julhelgerna satsar kommunen extra på att nå ut till många och uppmanar vuxna att prata med sina barn och ungdomar om hur de mår.

– Vid nyår ser man att suicidrisken är större, därför vill vi lyfta det här extra just under helgerna, säger Sara Karlsson Bogg.

Sara Karlsson Bogg som jobbar på Mora kommun står framför en brandbil i en brandstation, iklädd en ljus tröja och mikrofon. Bakgrunden visar delar av brandstationens interiör.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så pratar du med en ung person som mår dåligt – kuratorn Sara ger tips i videon. Foto: Jennifer Howgate/SVT

Hit kan du vända dig om du mår dåligt

Din vårdcentral via 1177

Vid akut fara ring 112

Självmordslinje 90101 – öppet dygnet runt

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.