– Det häftiga med de här arenorna är att de kan finansieras med turism. De konstgjorda forsarna som byggdes till OS 1992 och 2000 är exempelvis de enda OS-arenorna som går med vinst, berättar Bo-Marcus Lidström.
Behöver träningsmöjligheter
Det hela började så långt tillbaka som på 90-talet då Bo-Marcus började bygga upp Falu kanotklubb till den framgångsrika klubb den är i dag, med internationella meriter och en bred barn- och ungdomsverksamhet. Klubben håller fortfarande till invid forsen i Sundbornsån i Hosjö – men träningsmöjligheterna räcker inte till.
– Vi är Norra Europas största kanotklubb inom kanotslalom och vi lägger 100 000-tals kronor på träningsläger utomlands, likadant är det för andra föreningar. Genom den här arenan kan vi ta ungdomarna från de första paddeltagen ända till riktigt hög internationell nivå, här på hemmaplan.
Investering på 30 miljoner kronor
Närmaste konstgjorda fors finns nu i Leipzig, i Tyskland. Nu kan alltså Falun få en egen arena av internationella mått.
30 miljoner ligger investeringen på för projektet. 20 miljoner är säkrade, resten räknar Bo-Marcus med att bland annat få in genom så kallad crowdfunding, alltså att samla in pengar från många små intressenter via bland annat internet.
10 miljoner saknas alltså idag, så hur sannolikt är det att det verkligen blir av?
– Det är 100 procent sannolikt att det blir av, frågan är när.
– Jag är rätt säker på att vi får spaden i jorden nästa vår, säger Bo-Marcus Lidström.