Tre ungdom sitter i en a-traktor – till vänster sitter en tjej med mörkt långt hår, i mitten av tjej med blont hår och vid ratten sitter en kortklippt kille. Det hänger wunderbaums, färggranna doftgranar, i fönstret runt backspegeln.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är roligare att åka fler” – hör vad Matilda och andra ungdomar i Älvdalen tycker om de nya reglerna och att det blir stopp för att åka fler än sätena räcker till. Foto: Sofie Lind/SVT

Nya regler går inte hem i Älvdalen – de vill kunna åka fler i A-traktorerna

Uppdaterad
Publicerad

Den 31 augusti kommer det inte längre vara tillåtet att färdas fler i en A-traktor än vad det finns säten med tillhörande bälten, vilket ungdomar som SVT Dalarna träffar i Älvdalen är kritiska till.

– Det är förjävligt, säger Marcus Rickardsson, A-traktorförare.

Marcus har själv haft sin A-traktor sedan i februari i år. Både han och kompisen Tim Jansson berättar att de oftast varit fler personer i bilarna än sätena räcker till i framsätet. Något som i praktiken förbjuds från den 31 augusti.

”Passagerare ska färdas på en plats som är avsedd för passagerare och det får sitta endast en passagerare per sådan plats”, skriver regeringen på sin hemsida.

Det kommer även att införas bälteskrav, vilket gäller alla som färdas i en A-traktor.

Bra med bälten – men vill kunna åka fler

Säkerhetstänket i sig har ingen av de som SVT pratat med något emot, även om de tycker det är trist att man inte kommer få åka fler i bilarna längre.

– Då tycker jag att man kan få ha passagerare i baksätet nu, säger Marcus Rickardsson, vilket inte är tillåtet enligt nuvarande trafikförordning.

Ungdomarna tror dock inte att många kommer följa reglerna om att ha enbart en passagerare per säte med sig.

”Tråkigare” – hör mer i klippet hur ungdomarna i Älvdalen tänker om de nya reglerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.