– Med en fördubblad budget så är det i stort sett fantasin som sätter gränserna för vad som kan göras, säger Martin Moraeus, ordförande i Allmänningsstyrelsen.
Orsa besparingsskog skapades i mitten av 1800-talet när mängder av små skogsskiften slogs ihop till större. Överskottet från skogsbruket, som skulle gå tillbaka till delägare och bygd enligt lagstiftningen, betydde till exempel att Orsaborna inte behövde betala kommunalskatt på nästan 50 år när skogen avverkades.
Lovande vindmätningar
I dag har inte besparingsskogen samma roll som förr. Men överskottet från skogsbruket, runt 15-20 miljoner årligen, används bland annat till att underhålla byvägar i kommunen.
Vindkraftsprojektet började 2005 då vindmätningar gjordes i skogarna. Resultaten var lovande, och sedan dess har organisationen jobbat för att få vindkraftsarrenden.
– Vi vill försöka få mer avkastning från den skog vi har, det är vårt uppdrag i förvaltningen, säger Martin Moraeus.
”Finns de som är emot”
Samtidigt är det långt ifrån alla cirka 2 000 delägare i besparingsskogen som är positiva till vindkraften.
– Det är inte så många som hört av sig till mig direkt, men om man läser sociala medier och insändare så vet man att det finns de som är emot det, säger Martin Moraeus.
I klippet berättar Martin Moraeus hur mycket vindkraften kan ge, och Erik Partelow från föreningen Nej till vindkraftsindustri i Orsa Finnmark kommenterar siffran.