Tre flickor i Falu volleyklubbs gröna sporttröjor står vid en vägg i förgrunden. Bakom dem syns uppvärmning inför en volleybollmatch med spelare som rör sig på planen i en stor inomhushall.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Man kan inte vara en diva” – häng med på en hektisk volleybollturnering på Lugnet i Falun, där ledare och unga spelare berättar varför sporten just nu lockar så många. Foto: Anton Ånell/SVT.

Volleybollboom i Sverige: ”Det enda man behöver är ett par skor”

Uppdaterad
Publicerad

Intresset för volleyboll i Sverige är högre än på många år. Något som märks i Falun där volleybollklubben nu har rekordmånga ungdomar som vill spela.

– Senast volleyboll var så här stort i Sverige var runt 1989, säger Lina Hedin som var med och grundade klubben för fem år sedan.

I många år fanns ingen volleybollklubb i Falun. Sedan Falu Volleyklubb grundades 2019 har intresset växt snabbt, och klubben har nu tre lag i seriespel.

– Det är fler lag som spelar seriespel över hela Sverige och fler ungdomsturneringar som blir fullbokade på en gång, säger Lina Hedin.

Sedan OS i Paris, där David Åhman och Jonatan Hellvig vann guld i beachvolley, har Falu Volleyklubb fått in fler nya spelare än någonsin tidigare.

– Vi har kunnat ta in de flesta, men nu har vi också en kö som vi anstränger oss för att beta av, säger Lina Hedin som också tror att damlagets framgångar med världsstjärnan Isabella Haak i spetsen har bidragit till det ökade intresset.

Uppsving i hela landet

Efter de sportsliga succéerna har intresset för volleyboll inte bara ökat kraftigt i Falun – utan i hela landet.

– Med sån framgång bryter vi igenom mediebruset på ett helt annat sätt. Sen tror jag att volleyboll ses som en snäll idrott utifrån, och det är ju bra, säger Herman Sewelén på Svenska Volleybollförbundet.

I helgen arrangerade Falu Volleyklubb sin största turnering hittills på Lugnet – häng med i klippet!

volleybollens succéökning i siffror

Vid säsongsstart 2019/20 fanns 168 seriespelande lag i Sverige. Vid säsongsstart 2023/24 för ett par veckor sedan fanns 319 lag. Det är alltså en ökning på 90%.

I division 3, den lägsta divisionen, har antalet lag ökat från 21 till 142 under samma tidsperiod.

Svenska volleybollförbundet mäter också antal licenser, alltså hur många spelare som deltar i den nationella tävlingsverksamheten. Just nu är antalet licenser 15 917, vilket är nästan 1 000 fler än i början av 2024. År 2019 fanns 11 271 licenser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.