En pojke står och håller upp en pingisboll med blicken in i kameran och en pingishall bakom sig.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Falu bordtennisklubb hoppades på 30 deltagare – men hela 70 dök upp. Bland de nya spelarna Tomás, Allan, och Charlie finns det olika tankar om vad som gör pingis så lockande. Foto: Greta Hansson Vikström/SVT.

Fler barn i länet vill lira pingis – boom efter OS

Publicerad

De svenska bordtennisspelarnas framgångar i OS har gett ringar på vattnet. Klubbar i länet märker stor skillnad jämfört med tidigare år – många barn vill prova på sporten just nu.

– I år har vi dubbelt så många barn jämfört med förra året, säger Leif Gunnarsson, ordförande i Borlänge bordtennisklubb.

Det blev stora framgångar i OS 2024 för både syskonparet Anton och Stina Källberg från Borlänge, samt Kronobergs silvermedaljör Truls Möregårdh, vilket inspirerat många barn och unga – inte minst i Dalarna.

Så löser Borlänges klubb det höga trycket

– Det passade ju särskilt bra att OS var så tidigt i år, för då blev fler intresserade lagom till skolstart, och då drar ju även säsongen igång för oss, säger Leif Gunnarsson.

Förra året anmälde sig 15 ungdomar till prova på-träningen i Borlänge. I år är det drygt 30 barn anmälda. I klubben har man löst det höga trycket och det begränsade utrymmet med två grupper istället för en – något som de tidigare inte behövt tänka på alls.

Förväntade sig 30 barn – kom 70

I Falun har det varit sådant högt tryck att borden inte räckt till, så de har fått beställa flera. Dessutom står många barn på väntlistan, redo att fatta racketen när det väl finns plats.

– Förut dröjde det flera månader innan vi hade fyllt upp alla platser, så det är stor skillnad nu, och en stor del har nog att göra med OS, säger Fredrik Larsson, tränare i Falu bordtennisklubb.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.