Hör företagets medicinska chef Leif Dahlberg berätta hur han ser på att ett stort antal unga personer behandlas för artros. Foto: SVT/Pressbild

Företaget om app-kritiken: ”Regionen har inte på fötterna”

Publicerad

– Det är svårt att förstå kritiken, säger Leif Dahlberg, medicinsk chef på Joint Academy, om Region Sörmlands ifrågasättande av användningen av vårdappen.

Han menar att den snarare borde användas mer än i dagsläget.

Joint Academys digitala artorsskola används av tusentals personer i hela Sverige. I Region Sörmlands granskning av företaget har man bland annat hittat ett stort antal som är under 40 år.

– Att få artros i en så ung ålder är högst ovanligt, säger Kent Bobits, verksamhetsutvecklare på E-hälsoval i Region Sörmland.

Men företaget ser inga konstigheter med siffrorna utan menar att regionen inte är uppdaterade om kunskapsläget.

– Det är mer påståenden än baserat på evidens, säger Leif Dahlberg.

Långdragen konflikt

Joint Academy har under en tid varit i en konflikt med Region Sörmland om hur många besök som en patient ska få gå per år. Nyligen tog regionen ett beslut som skärpte kraven, vilket har överklagats av företaget. Ärendet ligger nu hos förvaltningsrätten.

Hur ser Leif Dahlberg på att företaget behandlar ungdomar för artros? Hör honom svara i klippet ovan.

Detta är artros:

Artros är en sjukdom som sitter i hela leden, men framförallt i ledbrosket. Symtomen för sjukdomen är bland annat att man får ömma och stela leder. Man kan få artros i kroppens alla leder där det finns brosk men det som man hör talas om mest är artros i knän och höfter.

Var tionde man och var femte kvinna över 60 år har artros. Det blir vanligare med åren men är inte en del av det naturliga åldrandet.

Fysisk aktivitet är effektivt mot besvären, även om det kan göra ont medan man utför den.

Källa: 1177.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.