Produktionsanläggning med rullformade maskiner och en arbetare i skyddsdräkt.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med in till kebabfabriken och hör vd:n Kadir Kaymaz berätta om hur köttbristen påverkar kebabindustrin. Foto: SVT

Köttkris slår mot kebabfabriken i Eskilstuna – risk för uppsägningar: ”Handlar om att överleva”

Uppdaterad
Publicerad

Priset på nötkött har skjutit i höjden de sista månaderna. Det märks inte minst hos Eskilstuna kebabfabrik som köper in hundratals ton varje år.

– Det är en katastrof, säger Kadir Kaymaz, företagets vd.

Han berättar att det sedan en tid tillbaka har varit ont om nötkött. Bristen på nötkött i Europa i kombination med en fortsatt hög efterfrågan har fått priserna att stiga, menar han.

– För oss har nog inköpspriserna ökat med 70 procent sedan årsskiftet, säger Kadir Kaymaz.

Köttpriset har ätit upp marginalerna

Han basar över den relativt nybyggda fabriken i Kjula där målsättningen är att företagets omkring 20 anställda ska producera runt 900 ton kebabkött. Når företaget målet så innebär det att företaget har fördubblat omsättningen på fem år.

– Nackdelen är att köttpriset har gjort att marginalerna är totalt borta, säger han.

Kan tvingas säga upp personal

För fabrikens del har prisökningen varit högst kännbar. Enligt Kadir är vinstmarginalen i princip utraderad trots att företaget i sin tur har höjt priserna. Nu väntar besparingar och kanske, i värsta fall, uppsägningar om priset på nötkött ligger kvar på nuvarande nivå.

– Nu handlar det bara om att överleva, säger han.

I videoklippet ovanför: Följ med in till kebabfabriken och hör Kadir Kaymaz berätta om hur nötköttbristen påverkar kebabindustrin.

Därför är det brist på nötkött

• Produktionen av nötkött har minskat i Sverige och i hela EU.

• Prishöjningar, höga räntor och inflation har påverkat både konsumenter och producenter.

• Nötköttsproduktion har längre cykler (minst tre år) jämfört med gris och kyckling.

• Importen är dyr och volymerna är små.

• Ett osäkert marknadsläge påverkar efterfrågan från konsumenterna

Källa: TT, Svenskt kött

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.