Han berättar att det sedan en tid tillbaka har varit ont om nötkött. Bristen på nötkött i Europa i kombination med en fortsatt hög efterfrågan har fått priserna att stiga, menar han.
– För oss har nog inköpspriserna ökat med 70 procent sedan årsskiftet, säger Kadir Kaymaz.
Köttpriset har ätit upp marginalerna
Han basar över den relativt nybyggda fabriken i Kjula där målsättningen är att företagets omkring 20 anställda ska producera runt 900 ton kebabkött. Når företaget målet så innebär det att företaget har fördubblat omsättningen på fem år.
– Nackdelen är att köttpriset har gjort att marginalerna är totalt borta, säger han.
Kan tvingas säga upp personal
För fabrikens del har prisökningen varit högst kännbar. Enligt Kadir är vinstmarginalen i princip utraderad trots att företaget i sin tur har höjt priserna. Nu väntar besparingar och kanske, i värsta fall, uppsägningar om priset på nötkött ligger kvar på nuvarande nivå.
– Nu handlar det bara om att överleva, säger han.
I videoklippet ovanför: Följ med in till kebabfabriken och hör Kadir Kaymaz berätta om hur nötköttbristen påverkar kebabindustrin.
Därför är det brist på nötkött
• Produktionen av nötkött har minskat i Sverige och i hela EU.
• Prishöjningar, höga räntor och inflation har påverkat både konsumenter och producenter.
• Nötköttsproduktion har längre cykler (minst tre år) jämfört med gris och kyckling.
• Importen är dyr och volymerna är små.
• Ett osäkert marknadsläge påverkar efterfrågan från konsumenterna
Källa: TT, Svenskt kött